Когато човек навърши 50 години, започва все по-често да се

...
Когато човек навърши 50 години, започва все по-често да се
Коментари Харесай

Хранителен режим за хората над 50-годишна възраст

Когато човек навърши 50 години, стартира все по-често да се замисля за метода, по който живее живота си и метода, по който се храни. На тази възраст хората би трябвало да се хранят по 4-5 пъти дневно, само че в дребни количества.

Така няма да се затруднява работата на стомаха, равнището на кръвната захар ще е положително, а кръвното налягане обикновено. За да се набират потребни хранителни субстанции, храната на 50 годишните би трябвало да е разнообразна, да съдържа доста витамини и минерали.

С годините организмът стартира да работи все по-бавно. Стомахът стартира да боли, червата стават мързеливи, страдате от запек и куп други неприятни болежки. Това е по този начин, тъй като се понижава слюноотделянето и производството на стомашен сок, Затова смилането на храната става постепенно, Когато се яде всичко, което се види и те притегля, а човек първо се храни с очите -тогава идват и проблемите.

Трябва да има режим в метода на хранене, пиянство и живота като цяло. Многото нездравословни привички също са част от казуса на нездравословния живот. Хапваме преди сън, пием кафе заран на гладно, солим ястието в допълнение и все такива привички, които мъчно се трансформират.

Хората след 50-годишна възраст постоянно хапват нещо небрежно приготвено, най вече-консерви - всичко това е тъй като не са постоянни във финансово отношение. Забравят за пресните плодове и зеленчуци, тъй като цените им са скъпи и не могат да си го разрешат.

Следват проблеми със зъбите, а оттова и ограничението на дадени храни. Избират се храни, които са меки и кашави, елементарно се дъвчат. Точно това води до проблеми и болки в стомаха. Забравят се храните, богати на фибри, на нишки и пълнозърнестите артикули.

 Мляко и млечни артикули

Много постоянно хапват лесноусвоими храни като вафлички, меки бисквити и други нездравословни шоколадови произведения. В резултат на това погрешно хранене идва и напълняването, а други пък отслабват фрапантно. Препоръчва се храна богата на минерали и белтъчини като ориз, овесена каша, макарони, картофи и зърнени храни.

В режима на 50-годишните е хубаво да се яде веднъж седмично нетлъсто месо, а риба се предлага по 2 пъти в седмицата. Най-добре е месото да е пилешко или говеждо. Тези храни ще предотвратят появяването на атеросклероза и заболяване на сърцето.

Яйцата също не би трябвало да се заобикалят, само че да се одобряват в неголеми количества. По 2-3 яйца седмично е възможно в менюто ви. Не забравяйте и млечните артикули, те са източник на калций, а той укрепва зъбите и костите ви. В менюто би трябвало да участват и варива. Хубаво е да се одобряват един път в седмицата леща, фасул, соя.

Храните би трябвало да се овкусяват с потребни подправки, които не нервират стомаха, а това са риган, мащерка и джоджен. Плодовете и зеленчуците да се ядат сурови или сварени на пара.

Така се резервират потребните хранителни субстанции. На ден е добре да се одобряват по 2 с. л. зехтин. Хранете се добре и бъдете здрави даже и след 50 години!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР