Когато беше предложено разпределението на средствата в бюджета на НЗОК

...
Когато беше предложено разпределението на средствата в бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

Д-р Бойко Пенков: Без мораториум върху новите лекарства ще се стигне до дисбаланс в бюджета за здраве

Когато беше препоръчано разпределението на средствата в бюджета на НЗОК за следващата година, ние бяхме осведомени от специалисти какви са упованията и какви нови молекули биха влезнали, какъв ще бъде натискът върху бюджета от тяхното използване …
Това сподели за предаването „ Неделя 150 “ по „ Хоризонт “ заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков във връзка решението за мораториум върху реимбурсирането на новаторски медикаменти, на което президентът Румен Радев наложи несъгласие.

Преценявайки опциите, които дават новите медикаменти, които се оферират, нашите сътрудници решиха, че съществуват модерни, различни, ефеткивни лечения, които са на въоръжение сега, които Касата заплаща. 

Интересно беше, че се оферират 3 медикаменти, които са за редки болести, за които досега Касата не е плащала. Учудването ми беше за какво аплайват за нещо, което по принцип Касата не заплаща. Това означа, че най-вероятно след това ще има спомагателен напън да се включи и това, и това и така нататък

Оценката на външни експертни от Европа е била, че повишението на разноските за медикаменти и въвеждането на новите молекули биха донесли бюджетен дисбаланс в границите на към 100 млн. лева Заместник-министърът цитира и разбор на влиятелен институт за проучване на нови лекарства  в Англия, които предлагат съответна новаторска формула да се ползва единствено в единични случаи на пациенти над 65 години, чието заболяване прогресира бързо, а в България тази формула е била избрана за терапия първа линия  „ което е жестоко нарушаване на изкуството “.

Разходите за новаторските медикаменти пък биха били към 40 милиона лв., защото броят на възходящите молекули към този момент е 32.

Това беше бюджета на резистентност, на мира, посочи Пенков и уточни, че в него са били нараснали всички разходни пера по отношение на този за 2017-а.

40 милиона си представете по 1000 лв. за един междинен болничен разход на пациент, това значи едни 40 000 индивида, за които няма да бъде платена осъществената за тях работа.  Трябва някой да бъде ощетен. Тези, които сега стачкуват, да ми кажат кой да бъде ощетен.

Подобен краткотраен мораториум е имало в Румъния за две години. Цените в Полша пък са били замразени за 3. В Испания пък цените са били свалени с кралски декрет, показа заместител министърът, който е безапелационен, че в случай че мораториумът отпадне ще се наложи актуализация в бюджета на НЗОК в края на 2018 година.:

Всеки прави нещо, с цел да може да овладее този непрестанен растеж на разхода за медикаменти. Всяка една държана търси най- положителното за своите хора – да може с тези средства, които има, да обезпечи по-голямо количество молекули. Различен вид краткотрайни ограничения са вземани в половин Европа. Пенков регистрира, че популарно лекарство за лекуване на хепатит – С е поевтиняло 5 пъти с помощта на сходни ограничения. България е на 7-о място в Европа по разноски за медикаменти на глава от популацията, добави той. 

Препоръка на СЗО е страните да договарят с фармацевтичните компании за оптималната стойност на лечението на база 3 пъти Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Ако това се случи, най-скъпата терапия у нас би била 40 000 лв. годишно, а не сегашните 2.8 млн. лв., добави Пенков.

Пенков  се разгласи за надзор върху разноските в системата, „ издигнат по нов метод “ и уточни че годишният оборот на тези, които се занимават с паралелна търговия с медикаменти е в размер на към 200 млн. лв..  Той регистрира, че ведомството има „ доста добър разговор със съсловната организация на фармацевтите “, чиито рационални оферти за законови промени ще бъдат препоръчани за публично разискване при следваща смяна в Закона за медикаментите.

Битката против явлението „ болница в болничното заведение “ върви от години, посочи Пенков и напомни осуетените планове за създаване на такава болница във Видин, Велико Търново и Русе. Проблем са обаче „ заварени положения отпреди 10-12 години “, където частните клиники са регистрирани като лаборатории в съответните лечебни заведения.  Той назова „ обир “ някои от договорите и даде образец с подобен, в който 85% от облагата отива частната клиника, а 15% - в държавната болница. Проверките сега текат на всички места.

 Професор лекар Георги Михайлов Депутатът от Българска социалистическа партия и  член на Здравната комисия в Народно събрание проф. Георги Михайлов показа „ изстрадано мнение на всички български лекари от последните 15 години “, че здравният модел е привършен и лечебните заведения не трябва да бъдат търговски  сдружения.  Той се съгласи, че актуалните дейности на Министерство на здравеопазването сега са ориентирани към ограничение на безконтролните разноски в лечебните заведения и основаване на действителна картина за ставащото в опазването на здравето, само че посочи:.

Това би довело единствено до моментно изясняване на картината. В самия модел на финансиране на опазването на здравето -  търговски сдружения и клинични пътеки – е заложено това изместване, деформиране на здравния модел, защото опазването на здравето е обществена активност с детайли на пазарна активност, само че никога не може да бъде наречена бизнес.  

Нашият модел на финансиране е бил привнесен преди 18 години от Австралия, която няма нищо общо с българския стопански модел, разяснява Михайлов и напомни за предлагането на Българска социалистическа партия за надпартиен консенсус за смяна на модела, което може да се случи, по думите му,  в границите на 1 календарна година. Депутатът добави, че устройството на клиничните пътеки разрешава частните клиники да поемат леките случаи и да са на облага, до момента в който комплицираните медицински проблеми с големи разноски остават за държавна сметка.

Погледнете листата на лечебните задевения в България, които са с най-голяма задлъжнялост! Това са най-големите лечебни заведения в България, които работят, Бога ми, доста добре.

Михайлов изрично се разгласи срещу мораториума върху новаторските медикаменти. Той акцентира, че медицината се развива с доста бързи темпове и не трябва на жители на Европейски Съюз да се лишава правото на достъп до най-модерните ѝ постижения.  Партията ще поддържа президентското несъгласие:

Става дума за един размер от средства, който не заплашва по своята същина бюджета на НЗОК, само че довежда след себе си доста съществено обществено напрежение, защото вярата на жителите в това, че страната стои зад тях в направление „ Здравеопазване “ стартира съществено да еродира.

Михайлов се съгласи, че страната ни отделя за медикаменти огромен % от бюджета на здравното обезпечаване, само че регистрира,  че сме на „ доста нежелано място “, когато измерването е в безспорни числа, а не в проценти.

Според Пенков, страната се оправя с постигането на задачите в Здравната тактика, само че съгласно Михайлов, тя би трябвало да бъде „ съществено преоценена “ поради изоставането си от европейските показатели.

Проверката в Пирогов е посочила, че поради наложени от доставчизи запори на сметките в Пирогов хората са получавали единствено главните си заплати с заричане от страна на шефа, че те ще бъдат обезщетени през декември.  Резултатите от инспекцията би трябвало да са подготвени до края на другата седмица и едвам тогава ще се  взема решение ориста на шефа на лечебното заведение, добави Пенков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР