Когато актьорът Джон Ритър, известен с участието си в Three’s

...
Когато актьорът Джон Ритър, известен с участието си в Three’s
Коментари Харесай

Как всъщност умря Джон Ритър? Една история за внезапната смърт на телевизионната звезда

Когато артистът Джон Ритър, прочут с присъединяване си в „ Three’s Company “, умря на 11 септември 2003 година, това шокира всички към него. Той е единствено на 54 години, когато неоткрит недостатък в сърцето го умъртви.

За страдание, лекарите в началото считат, че обичаният на мнозина артист и комедиант е получил сърдечен удар. Лечението обаче не оказва помощ на положението му – и даже може в действителност да е влошило нещата.

Въпреки обстоятелството, че сега на пристъпа му болничното заведение е едвам от другата страна на улицата, Джон умира – няколко часа след колабиране на снимачната площадка на „ 8 Simple Rules “.

Това е неговата история.

Като артист и комедиант Джон Ритър към момента е в разцвета на актьорската си кариера, сега на своята гибел. Дотогава той се е снимал в общо над 100 кино лентата и телевизионни сериала, оставяйки след себе си забележителна филмография, която въпреки всичко стопира прекомерно рано. Ритър играе също и на Бродуей.

Той гостува в редица излъчвания, преди огромния си пробив. Участията му включват дребни функции в „ The Waltons “ и „ The Mary Tyler Moore Show “ през 1970 година, „ Hawaii Five-O “ през 1971 година и „ M.A.S.H. “ през 1973 година, съгласно биографията.

Джон получава първата си огромна роля – Джак Трипър в „ Three’s Company “ – през 1976 година и е единственият член на актьорския състав, който се появява във всеки епизод на сериала до края му през 1984 година

За ролята си на очарователното и шантаво съседско момче Ритър печели както Еми, по този начин и Златен глобус. Сериалът споделя за група необвързани хора, които споделят един апартамент, и всички произшествия и обстановки, които общото им общуване създава.

През 1984 година Ритър основава лична продуцентска компания, наречена Adam Productions и с нея продуцира комедийната драма „ Hooperman “ (в която също и участва) през 1987 година

Следващият ситком, с който Джон евентуално е запомнен най-добре, е „ 8 Simple Rules “, който също по този начин оказва помощ за стартирането на кариерата на Кейли Куоко, която играе най-голямата му щерка. Въпреки че сериалът има три сезона, Ритър умря тъкмо преди сезон 2 да стартира лъчение. Той е снимал три епизода за този сезон, като последният е излъчен един месец след гибелта му…

Докато е на снимачната площадка и снима „ 8 Simple Rules “ на 11 септември 2003 година, Джон изпитва неочакван припадък на болежка в гърдите и колабира пред ужасените погледи на актьорския състав и снимачния екип. Въпреки че той и лекарите, които го лекуват, имат вяра, че става въпрос за сърдечен удар, той в действителност страда от дисекация на аортата – т.е. анормалното делене на тъканите в стените на аортата. Това положение също по този начин предизвиква намаляване на стената на кръвоносния съд и води до формиране на дребни разкъсвания в нея. След това през тези разкъсвания стартира да тече кръв сред вътрешната и външната стена. Причините за аортната дисекация варират от високо кръвно налягане до болести на съединителната тъкан, пострадване на гръдния панер и елементарна фамилна анамнеза.

Изпитаната болежка е разказана като „ разкъсваща “ и като „ най-лошата болежка, изпитвана в миналото “, което е в звук и със спомените на Куоко за събитията в този ден.

Тя сподели пред Newsweek, че си спомня крясъците и деня след гибелта му: „ Всички просто плачеха и ревяха, а някои започнаха да описват истории… Никога няма да не помни, имаше един куриер в Warner Bros., който сподели: „ Бих желал да приказвам. Преди разнасях пощата тук. Джон постоянно ми споделяше здрасти “, а аз си помислих „ Разбира се, че правеше по този начин “.

След мощната болежка, гадене и повръщане, Ритър е отведен от другата страна на улицата в медицински център Провидънс Сейнт Джоузеф в Бърбанк. Там докторите му слагат диагноза инфаркт и споделят на Ритър и брачната половинка му Ейми Ясбек, че би трябвало да му бъде направена ангиограма.

Актьорът желае второ мнение, само че доктор Джоузеф Лий споделя, че няма време, тъй като е по средата на инфаркт. Дават му и антикоагуланти, съгласно Los Angeles Times. Стандартно лекуване за инфаркт, само че при аортна дисекация антикоагулантите могат да влошат признаците – даването на разредители на кръвта на някой, който има вътрешен кръвоизлив, постоянно е съдбовна неточност.

Поради тази рекомендация в болничното заведение Ясбек предизвиква брачна половинка си: „ Наведох се до ухото на Джон и му споделих: „ Знам, че се страхуваш, само че би трябвало да си самоуверен, тъй като тези момчета знаят какво вършат. “ И той в действителност беше самоуверен от самото начало, до момента в който бях с него. “

 John Ritter at the 1988 Emmy Awards

Ритър на 40-ите награди Грами през август 1988 година

Поради метода, по който нещата се развиват в болничното заведение тъкмо преди гибелта на Джон, брачната половинка му завежда дело за гибел заради лекарска неточност както против доктор Джоузеф Лий, по този начин и против рентгенолога доктор Матю Лотиш – първото поради настояването на Лий за ангиограмата, а второто дело поради скенер на тялото на Ритър, което Лотиш прави 2 години по-рано.

Ако се беше схванало за казуса му преди време, можеха да го лекуват и да бъдат по-добре готови. Но аортната дисекация е сложна за диагностициране.

Д-р Лий не счита, че е имало време да направи рентгенова фотография на гръдния панер, която би посочила разширената аорта на Ритър, съгласно юристите му. След това лекарите биха могли да я оправят с вярната интервенция.

Тъй като е към 100 пъти по-вероятно болките в гърдите да са от сърдечен удар, Лий поема в тази посока и работи бързо в опит да избави пациента си. Той е в неприятно положение, когато идва, тъй че лекарят упорства да се направи всичко допустимо с лимитираното време, което има.

Въпреки прочувствените думи на Ясбек от свидетелската пейка, фамилията губи делото за 67 милиона $. Оценката се основава на евентуалната облаги на Ритър като артист и продуцент, в случай че беше жив.

 Johnritterstone

Джон Ритър е обиден от извънредно рядко заболяване и макар че лекарите вършат всичко допустимо, той въпреки всичко почива. В Съединените щати болестта на аортата убива към 15 000 души годишно и Ясбек към момента работи за повишение на осведомеността към това положение.

Но въпреки всичко – комедийното завещание на Джон Ритър остава, макар обстоятелството, че животът му бе по този начин ненадейно пресечен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР