„Все още жив и се гърчи:“ Лекари отстраняват 3-инчов паразитен червей от мозъка на жена за първи път в света

...
Когато 64-годишна австралийка беше изпратена в болница за мозъчна операция,
Коментари Харесай

Когато 64-годишна австралийка беше изпратена в болница за мозъчна операция, неврохирургът д-р Хари Прия Банди не очакваше да извади жив 8-сантиметров (3-инчов) дълъг паразитен кръгъл червей, който се въртеше между нейните щипци.

„Срещал съм само червеи, използвайки не толкова добрите си градинарски умения... Намирам ги за ужасяващи и това изобщо не е нещо, с което се занимавам“, каза Банди пред CNN за първото в света откритие на жив червей в човешки мозък .

Находката отприщи луда битка, за да се разбере какъв точно е паразитът, каза експертът по инфекциозни болести в болницата в Канбера Санджая Сенанаяке пред CNN.

Един колега от болничната лаборатория успя да се свърже с експерт по паразитология на животни в държавна агенция за научни изследвания само на 20 минути път – и намери техния неочакван отговор.

„Успяхме да изпратим живия мърдащ се червей при него и той успя да го погледне и веднага да го идентифицира“, каза Сенанаяке.

Молекулярните тестове потвърдиха, че това е Ophidascaris robertsi, кръгъл червей, който обикновено се среща в питоните, според съобщение за пресата от Австралийския национален университет и болницата в Канбера.

„Доколкото ни е известно, това е и първият случай, включващ мозъка на който и да е вид бозайник, човешки или друг“, каза Сенанаяке, който също е професор в Австралийския национален университет.

Изследователите казват, че пациентът е живял близо до езерна зона, обитавана от килимни питони в югоизточната част на Нов Южен Уелс. Въпреки че не е имала пряк контакт с влечугите, вероятно е хванала кръглия червей, след като се е хранела със зеленчуци Warrigal, роден листен зеленчук, който е сготвила и изяла.

Лекарите и учените, участващи в нейния случай, теоретизираха, че килимен питон може да е разпространил паразита чрез изпражненията си в зелените, които пациентът след това докоснал и заразил кръстосано с храна или други прибори за готвене.

Как е открит червеят

Първоначално жената е била приета в местна болница в края на януари 2021 г., след като е страдала от три седмици коремна болка и диария, последвани от постоянна суха кашлица, треска и нощно изпотяване.

Няколко месеца по-късно нейните симптоми се превърнаха в забравяне и депресия и тя беше изпратена в болница в австралийската столица, където ядрено-магнитен резонанс разкри нещо необичайно в десния челен лоб на мозъка й.

Това, което обикновено се случва, е, че килимните питони в Австралия носят Ophidascaris robertsi и отделят паразитни яйца в своите изпражнения, разпространявайки се през растителността, която дребните бозайници и торбестите животни ядат. В един момент питоните също изяждат същите тези заразени животни и след това паразитът живее вътре в змията, завършвайки цикъла.

В този случай пациентът вероятно е бил случаен гостоприемник на червея, каза Сенанаяке. Паразитът е силно инвазивен и се подозира, че неговите ларви или млади екземпляри са присъствали в други органи в тялото на жената, включително белите дробове и черния дроб.

64-годишната жена е страдала от забравяне и депресия, преди да се подложи на мозъчна операция. 64-годишната жена е страдала от забрава и депресия, преди да се подложи на мозъчна операция. Hossain M/Kennedy KJ/Wilson HL

Сенанаяке каза, че случаят подчертава нарастващата опасност от преминаване на болести и инфекции от животни към хора, особено когато хората навлизат по-дълбоко в местообитанията на животните.

„Има повече възможности за хората, домашните и дивите животни да взаимодействат помежду си и с растителността, която е навън. Така че това е просто още един маркер, че в бъдеще ще се наблюдават повече нови инфекции“, каза Сенанаяке.

Той каза, че около 30 нови инфекции са били открити в света през последните три десетилетия. И от тези нововъзникващи инфекции около 75% са зоонотични, което означава, че е имало предаване от животинския свят към човешкия свят – включително коронавируси.

„Тази инфекция с Ophidascaris не се предава между хората, така че няма да причини пандемия като SARS, COVID-19 или Ебола. Въпреки това, змията и паразитът се срещат в други части на света, така че е вероятно други случаи да бъдат признати през следващите години в други страни“, каза Сенанаяке.

„Другото съобщение от този случай е за търсене на храна. Хората, които търсят храна, трябва да измият ръцете си, след като са докоснали продуктите, подготвени за храна. Всеки фуражен материал, използван за салати или готвене, също трябва да бъде старателно измит.

Други ларви на тения

Този случай в Австралия е напълно различен от последните съобщения за хора, развиващи болезнено главоболие с ларви на тения, открити в мозъка им.

Това състояние е известно като невроцистицеркоза, което може да причини неврологични симптоми, когато в мозъка се развият ларвни кисти.

01 австралийска тения главоболие мозък trnd Американското списание за тропическа медицина и хигиена

Хората се заразяват с паразита след поглъщане на яйца, открити в изпражненията на човек, който има чревна тения, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Повече от 1000 случая се съобщават всяка година само в САЩ.

Миналата година проучване разкри, че на 25-годишна жена в Австралия е установено, че има ларви на тения в мозъка си след страдание от главоболие, продължило повече от седмица.

ЯМР сканиране на мозъка й накара лекарите да повярват, че тумор може да е причината за болката й, но след операция и отстраняване на лезията те откриха, че всъщност това е киста, пълна с ларви на тения.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР