Когато 26-годишният Кайван Хюсеин,от иракски Кюрдистан, пристига в Германия, след

...
Когато 26-годишният Кайван Хюсеин,от иракски Кюрдистан, пристига в Германия, след
Коментари Харесай

Хавала, касичката на трафикантите на мигранти към Европа

Когато 26-годишният Кайван Хюсеин,от иракски Кюрдистан, идва в Германия, откакто се е промъкнал в Европейски Съюз през границата с Беларус, той изпраща известие на брат си в WhatsApp с една дума " ОК ".

Това е сигнал за фамилията да освободи изплащането на 3500 $ от офис на компания за парични преводи в родния му град Раня. Парите са предопределени за контрабандист, който Хюсеин познава единствено като " Нато ".

Малко по-късно Хюсен е задържан от полицията в Горлиц, близо до полската граница. Така първичният му проект да стигне до Северна Франция, а оттова и до Англия, пропада. Но след няколко дни в център за мигранти той продължава пътуването си. Щом се добира до френското крайбрежие, той изпраща различен сигнал " ОК " до фамилията си - знак, че би трябвало да платят на различен контрабандист 350 евро. Младият мъж споделя историята си, застанал пред палатка в спонтанен лагер в покрайнините на френското пристанище Дюнкерк.

Следващият стадий на пътуването му е през Ламанша до Англия и цената да се качи в лодка е към 3500 евро. Трафикатът му ще си получи парите, когато кракът на Хюсеин стъпи на английския бряг.

Повече от 20 мигранти във френските приемни центрове описват сходни истории. Неформалната финансова мрежа, известна като хавала (hawala), става все по-предпочитана от контрабандистите. Тя съвсем не оставя следи на хартия, което улеснява маскирането на транзакциите от управляващите и икономисва на мигрантите рисковете от преместване на пари в брой.

 Мигранти лагеруват край френския пристанищен град Кале, близо до Дюнкерк. Там минав най-краткият воден път от континентална Европа до Англия
© Associated Press

Мигранти лагеруват край френския пристанищен град Кале, близо до Дюнкерк. Там минав най-краткият воден път от континентална Европа до Англия

Платежната система хавала, която разчита на мрежа от сътрудници за преводи отвън банковата система, датира от епохи и постоянно се употребява по балканските мигрантски направления, само че в последно време става все по-популярна по един от възобновените пътища - от континентална Европа към Англия.

Самият Хюсеин дошъл във Франция единствено с към 50 евро, до момента в който всички останали суми, осигуряващи напредването му остават в ръцете на сътрудника за парични преводи в Раня. На всеки стадий фамилията му освобождава контрактуваната сума, а при крах парите ще бъдат върнати от сътрудника на околните му.

В Европа хавала " сама по себе си не е противозаконна, само че нарушителите могат да злоупотребяват с нея, с цел да перат пари ", сподели представител на Европол, координиращият полицейски орган на Европейски Съюз. Финансовите следствия на трафикантите и контрабандните мрежи стават по-трудни, в случай че управляващите не могат да проследят парите.

Системата " доста постоянно се употребява като средство за заплащане за контрабанда ", в това число за трафик на мигранти през Ламанша, споделя Филипо Спиеция, началник на екип за битка с трафика и представител на Италия в Евроюст - европейската организация за правосъдно съдействие.

Протоколът на Организация на обединените нации, ориентиран към попречване на трафика на мигранти, споделя, че мигрантите не би трябвало да бъдат преследвани и единствено активността на тези, които улесняват противозаконната миграция, е криминализирана. За да преследват сътрудник за парични преводи, правоприлагащите органи би трябвало да потвърдят, че той или тя знае, че парите са предопределени за възнаграждение на противозаконна активност, което не е елементарно.

Според Организация на обединените нации към 110 хиляди мигранти са влезнали в Европейски Съюз през южните му граници тази година. Повече от 6000 души са минали нелегално от Беларус през първите 10 месеца, съгласно граничната организация на Европейски Съюз " Фронтекс ". През 2021 година беше възобновен и трафикът на хора през един от най-натоварените корабни трасета в света - каналът, разделящ Франция до Англия. Смята се, че от началото на 2021 година над 25 хиляди души са го прекосили сполучливо - три пъти повече, в сравнение с през предходната година.

Някои от съумелите споделят, че едвам неотдавна са минали от заплащания в брой към хавала. Даван Махмуд, 30-годишен съотечественик на Хюсеин, който се намира в същия приемен център във Франция, споделя че е бил измамен с 2000 $ от контрабандист, комуто платил в брой авансово. Оттогава той почнал да употребява бюрата за парични преводи в Ирак.

 Повредена гумена лодка на плажа във Вимерю, близо до Кале. В края на ноември сходна лодка потъна в Ламанша и 27 мигранти, в това число деца и дами, се удавиха, пробвайки се да доближат английския бряг
Повредена гумена лодка на плажа във Вимерю, близо до Кале. В края на ноември сходна лодка потъна в Ламанша и 27 мигранти, в това число деца и дами, се удавиха, пробвайки се да доближат английския бряг

Агентите на контрабандистите се свързват един различен сами, като парите постоянно не се реалокират физически през границите. Вместо това сътрудниците работят между тях с кредитна система, при която заплащанията се правят в двете направления. Върху транзакциите нормално се начислява такса или комисионна за услугата, само че тя най-често е по-ниска от цената на банковите преводи или други способи за прекачване на пари.

Хавала, което значи " превод " на арабски и фарси, се употребява необятно в елементи от Южна Азия и Близкия изток за изпращане и приемане на парични преводи и други заплащания, в това число тук-там, където има стеснен достъп до банки или наказания лимитират интернационалните парични транзакции.

За Хюсеин, който сподели, че е напуснал иракски Кюрдистан заради корупцията и неналичието на работа, системата хавала е явен избор, тъй като е нормалният метод за прекачване на пари в родината му. Той споделя, че контрабандистите. " взимат доста пари за нищо ", само че прибавя, че " за множеството от нас това е единствената опция ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР