Когато 1645 година накуцва към изморения си край, разкъсаната от

...
Когато 1645 година накуцва към изморения си край, разкъсаната от
Коментари Харесай

Наистина ли Оливър Кромуел забрани Коледа

Когато 1645 година накуцва към изморения си край, раздраната от война Англия потръпва под дебело снежно було. Няколко месеца по-рано парламентарната „ Нов модел войска “, водена от сър Томас Феърфакс и Оливър Кромуел, разрушава силите на Чарлз I в борбата при Несеби. Въпреки че това проваляне нанася смъртен удар на краля, роялистите към момента отхвърлят да се предадат и кървавата революция, която разделя страната през 1642 година, продължава да бушува.

Под непрекъснат напън от армиите на двете страни да им доставят пари, облекла и храна, малко англичани и англичанки очакват изключително радостна Коледа. Но, за тези, които живеят в обширните територии, следени от враговете на краля, тази година въобще не би трябвало да има Коледа – тъй като обичайните тържества са отстранени по заповед на двете камари на Парламента, заседаващи в Уестминстър.

От затруднената военновременна столица на Чарлз в Оксфорд, кралският сатирик Джон Тейлър – в 60-те си години, само че все пак един от най-неуморимите литературни първенци на краля – издава зов на тъга освен това нахлуване на почитаните от времето традиции на Англия. Всички „ безобидни спортове “, с които хората от дълго време честват Рождество Христово, „ в този момент са изчезнали и излезли от употреба… като че ли в никакъв случай не са съществували “, оплаква се Тейлър в своя текст „ Оплакването на Коледа “.

И по този начин, за какво парламентаристите вземат решение да обявят война и на Коледа – и по какъв начин отвръщат хората като Тейлър, които бяха решени да защитят обичайните тържества?

Атаката po Коледа има дълбоки корени. Много преди да стартира Гражданската война, доста ревностни протестанти, или „ пуритани “, са обезпокоени както от буйния темперамент на тържествата, които се организират по Коледа, по този начин и от хипотетичното свързване на тези тържества със остарялата католическа религия. В началото на 17 век множеството британски пуритани са подготвени да толерират Коледа. След протеста на презвитерианските шотландци против Карл I през 1637 година, обаче, това се трансформира.

Кърк (Националната черква на Шотландия), който самичък по себе си е мощно протестантски, отстранява Коледа още през 60-те години на 16 век и макар че Джеймс I съумява да възвърне празника в северното си кралство през 1617 година, той още веднъж е неразрешен там след провалянето на сина му от шотландците през 1640 година

От този миг нататък отношението към Коледа измежду британските пуритани стартира да се втвърдява. И защото политическото напрежение сред Карл I и неговите съперници в Народното събрание се покачва през 1641 година, шепа тесногръд екстремисти се надяват да изоставят празника.

 Gerard van Honthorst - Adoration of the Shepherds (1622)

След експлоадирането на гражданската война сред краля и Народното събрание през 1642 година Джон Тейлър става един от първите, които загатват в текстовете си за решението на радикалите да зарежат Коледата. В сатирична листовка, оповестена през януари 1643 година – листовка, която явно е предопределена да се хареса на необятна публика – Тейлър дава на читателите си текст, който съгласно него е проповядван от благоверен дърводелец на група пуритани в Уотфорд „ на 25 декември предходната година, което беше Коледа “.

В това измислено послание „ лекторът “ твърди аудиторията си, че не трябва „ да ме мислят за толкоз религиозен, че да премахнат всяка съвест от… този ден, тъй като Църквата го е определила “ да бъде свят празник. „ Не, не дай Боже, да бъда толкоз опозорен “, продължава „ лекторът “, „ по-скоро това е омерзение към тяхната слепота, което ме води тук през днешния ден, с цел да ви просветля… [и] давам ви да разберете, че самото име на Коледа е идолопоклонническо и нечисто, и по този начин, в действителност, са цели 12 дни [на Коледа], в които нечестивите вършат ежедневни… жертви за протест и страст “.

Тук Тейлър загатва на своите читатели, че благочестивите парламентаристи съставляват евентуална опасност за самата Коледа. Осем месеца по-късно тази опасност става действителност.

 Brooklyn Museum - The Pharisees Question Jesus (Les pharisiens questionnent Jésus) - James Tissot

Една от клаузите на „ Тържествената лига и завет “, която Народното събрание подписwа с шотландците през септември 1643 година, декларира, че в подмяна на шотландска военна помощ против краля, депутатите ще подсигуряват, че ще се извърши по-нататъшна „ промяна “ на Английската черква. Както отбелязва Роналд Хътън, тази уговорка предизвиква религиозните радикали да се възползват от самодейността и да нападат тези аспекти от обичайния църковен календар, които те не харесват.

Три месеца по-късно редица тесногръд търговци в Лондон отварят магазините си на 25 декември, с цел да покажат, че за тях този ден не се разграничава от всеки различен, до момента в който няколко лондонски чиновници държат вратите на църквите си крепко заключени. Междувременно доста народни представители се появяват в Народното събрание и по този начин ясно показват своето неуважение към коледния празник.

През идната година, също така – когато Коледа съответства с един от месечните пости, в който поддръжниците на Народното събрание би трябвало да се молят  – депутатите заповядват, освен да се съблюдава постният ден на обичайния празник, само че също по този начин постът да се съблюдава „ с по-тържественото оскърбление, тъй като той може да напомни нашите грехове и греховете на нашите предшественици, които са обърнали този празник за паметта на Христос, в последна давност за него, като се дава независимост на скотски и чувствени наслаждения “.

През януари 1645 година последният пирон в ковчега на Коледа е забит, когато Народното събрание издава новата си Директория за публично поклонение на Бога – радикална опция на откритата Книга за общата молитва, която въобще не загатва Коледа. По този метод е павиран пътят за „ анти-Коледа “ от 1645 година – ден, в който, по думите на Тейлър, човек може да премине през кварталите на града и „ да не забележи никакъв знак, че денят е свят “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР