Кога за последно ходихте на кино? Горе-долу преди три години?

...
Кога за последно ходихте на кино? Горе-долу преди три години?
Коментари Харесай

Хитовите филми няма да спасят кината от бавна смърт. Но ето кое може

Кога за последно ходихте на кино? Горе-долу преди три години? Всички помним по какъв начин тогава кина и театри затвориха за неопределен срок. Сякаш коронавирус пандемията реши дефинитивно ориста на киносалоните и ги прати в историята.

Но антивирусните ограничения май бяха просто последният гвоздей в ковчега. Да имаш кино в ерата на стрийминг платформите си е случка.

В днешно време заради достъпността на всякакво наличие на върха на пръстите за фена ставането от дивана е същинско предизвикателство. И ще е нужно освен това от името на артист от А-листата на Холивуд и режисьор с една витрина награди.

Истината е, че и преди коронавирус кината не бяха най-привлекателното място.

Много хора евентуално няма да си спомнят последния филм, само че сигурно не са не запомнили камарите отпадъци на излизане - кутии от пуканки, празни чаши, както и смътното предпочитание в салона да убиеш съседа по седалка, тъй като не си е изключил телефона или кашля по този начин щото атмосферата припомня повече на кабинета на джипито през грипна вълна.

Както споделяше Уилям Шекспир (изигран от Джоузеф Файнс във „ Влюбеният Шекспир “): „ Виждаш ли – охтичавите са против мен. Шекспир е сложил пиеса, да идем да покашляме! “
Този филм от 1998 година, обрал куп награди, е пълнил салони за наслада на притежателите им. Днес обаче е надалеч по-трудно. Между другото, в този филм се споделя за театри, затворени поради чумата. Познато ли ви звучи?   Още през 60-те години на предишния век е ясно, че кината не могат да се устоят само от билети, за които феновете заплащат поради хитови заглавия. Тогава стартират да идват другите „ екстри “ – да вземем за пример храната. Колкото повече, толкоз по-добре. Пуканки, сандвичи, чипсове. И питиета. През 70-те някои кина оцеляват, прожектирайки софт порно.   Това, несъмнено, е от другата страна на Желязната завеса. В Източния блок, към който принадлежи България, нещата са по-различни. Комунистическата партия гледа на киното като един от най-важните способи за пробутване на агитация. Затова седмото изкуство е богато финансирано, режисьори и артисти получават високи приходи, а киносалоните никнат на всички места и надали има селско читалище без прожекционен уред. Така че до момента в който на Запад някои киносалони се борят за оцеляването си, на Изток браншът процъфтява. Наред с това обаче има строга цензура и даже кината да работят на чудовищна загуба, страната няма да си разреши да ги затвори, а ще спонсорира докато реши.   Единственият метод кината да оцелеят е притежателите им да спрат да мислят за тях единствено като за кина, написа в просторен материал по тематиката Fast Company.   Идеи към този момент има, само че сякаш разбирането за тях към момента е незадоволително. Един от разновидностите е лъчение онлайн на събития. Някой може и да сметне, че това тъпа концепция. В подобен случай не е зле да си напомни, че предаваният онлайн през кина концерт на Coldplay от началото на ноември се трансформира в едно от най-гледаните събития.    Подобно нещо притегля не просто фенове, а нови фенове, споделят осведомени с сектора. Ако едно кино излъчва онлайн опера или концерт на типичен концерт, надали в залата ще отидат искащи да гледат сантиментална комедия.   Това не е единствената опция за кината. За да станат обаче по-разнообразни, те сигурно ще се нуждаят от преустрояване и отделяне на друг вид вътрешни пространства.    Наскоро кино в Тексас показа новата си визия. Там кътчето за хранене да вземем за пример доста повече припомня на супермаркет, в сравнение с обичайното пространство, заредено с фаст фууд и пуканки. Има кафене и бар, а атмосферата припомня по-скоро на лоби бара на хотел.   Най-сериозна роля киното би могло да изиграе в живота на локалната общественост. Ако се трансформира в място, прелестно за посещаване, където хората биха желали да се видят с близки и другари. А не да остане оня мрачен салон, където влизаш, с цел да дъвчеш, кашляш и се смееш с непознати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР