Кога ще светне корупцията в София - това е голям

...
Кога ще светне корупцията в София - това е голям
Коментари Харесай

Лампи за 73 милиона: кога ще светне цялата истина за корупцията в София

Кога ще светне корупцията в София - това е огромен въпрос. И то не от през вчерашния ден - деня, в който общинският консултант Борис Бонев настоя за повече светлина върху публичните поръчки за улично осветяване. По bTV той заяви, че две изцяло идентични улични лампи на бул. " Цар Освободител " костват надлежно 5755 лв. и 1587 лeва, тъй като са от двете страни на улицата, а всяка от страните е обслужвана от разнообразни компании - надлежно " Лог Сиберия " и " Улично осветяване ".

Обществената поръчка е извоювана от двете сдружения през 2020 година. Нейната стойност е за 73.6 млн. лв. без Данък добавена стойност за поддръжка и поправки на осветлението в столицата за 4 години. Още тогава Бонев изиска прекратяването ѝ.

Корупция или просто сензация?

Да се разграничи корупцията от сензацията е развой, чийто излаз зависи от качеството на българското правораздаване, а неговата неприятна популярност от дълго време излезе отвън рамките на страната. Конкретно за София при нито едно от обществено обявените догатки за корупция не се е стигнало до правосъдна зала въобще, камо ли до присъда. Ако в годините обратно е имало такива, те са били оправдателни - без значение че пред очите на всички столичните общински компании бяха изтърбушени, а активите им раздадени за смешни пари, както и терените - за строителство. Ако се показваха разкрития - както през 2016 за социална поръчка за навесите на 60 спирки за близо 240 000 лв., извоювана от брачен партньор на депутатка от ГЕРБ - следваха оставки. Но не и следствия и прокурорски обвинявания.

Според заместник-кмета по превоза Кристиан Кръстев, междинната цена, която общината заплаща на всяка от двете компании, е почти една и съща. Причината е, че ценообразуването се прави на база цени за създаване и главен ремонт и цени за поддръжка. Едната компания залага на по-висока стойност на дейностите по поддръжка на улично осветяване и по-ниска цена за създаване. Другата дава по-ниска цена за поддръжка, само че по-висока за ново осветяване. Резултатът е, че междинната стойност, която дават двете компании, е съвсем идентична.

След медийната изява на Бонев последваха две поръчки за инспекции - от премиера Кирил Петков и от кмета на София Йорданка Фандъкова. С пост във Фейсбук министър-председателят заяви, че ще разпореди инспекции още през днешния ден (не споделя на кого) и означи: " …Значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е голям приоритет! "



От своя страна столичният кмет ще натовари с инспекцията дирекция " Вътрешен одит ", която да ревизира по какъв начин са определени двете компании и какво им е платено досега по разнообразни действия. Такива дирекции има и във всяко министерство, само че е мъчно да се има вяра на проверяващи, които получават заплатите си от ведомствата, чиито контракти ревизират. Преди да поеме премиерския пост Кирил Петков беше стартирал концепцията тези инспектори да преминат към Антикорупционната комисия, само че тя не бе възобновена в полемиките за идната промяна на КПКОНПИ. Законопроектът за смяната ѝ към момента не е импортиран.

Подгряване за локални избори

Активността на Бонев и известната с самодейностите си за столицата организация " Спаси София ", на която той е съосновател, се свързва с локалните избори. Те ще се проведат следващата година през есента и упованията са, че той още веднъж ще се кандидатира за кмет на столицата, както направи и през 2019 година. Тогава зад него нямаше партия и не стигна до балотаж, допустимо е в този момент да бъде пробван различен метод.

Бонев е от малцината, които към този момент са се фокусирали върху локалния избор. Проект за парк в " Люлин " за 1.2 милиона лв., проявление на наводнения Западен парк през декември м.г., самодейност за пешеходна зона на пл. " Александър Невски " и унищожаване на безплатния паркинг за безвъзмездни коли. Ще има и още.

ГЕРБ ръководят София от 2005 насам, само че точно в София " Продължаваме промяната " направиха един от огромните пробиви на последните парламентарни избори. Проектът на Кирил Петков и Асен Василев, (който към момента не е партия), е първи по резултати в трите столични региона, следван от ГЕРБ и " Демократична България ". Твърде рано е да се каже дали съдружната формула в ръководството ще се възпроизведе и за локалните избори - отчасти или изцяло. Всичко зависи от хоризонта на сегашното държавно управление и кондицията на управлявалата повече от десетилетие ГЕРБ. Нейният водач и някогашен министър председател Бойко Борисов също не подценява локалния избор и не стопира да обикаля общини, където ръководи партията му, с цел да стяга редиците. София е основна. От месеци вървят спекулации дали Йорданка Фандъкова ще изкара своя четвърти мандат, или ще се откаже година преди края му и Столичният общински съвет (СОС) ще би трябвало да избере неин заместител до изборите.

Има три сфери във всяка община, евентуално рискови за корупция - отпадък, осветяване, улична мрежа и всичко, обвързвано с тях. Има и опция за концесии на минерални води, гори, терени до курорти, терени за индустриални паркове и други

Но в София има две сдружения, които от години настойчиво се пазят от надзор и дълбочинни инспекции - столичната топлофикация и Центърът за градска подвижност. И в случай че някой претендент за кмет желае да покаже упоритости за същностна смяна, ще е добре да стартира от тях. Разкриването на корупция в община с бюджет на ресурсно министерство - близо 2 милиарда за 2021 година - не би трябвало да зависи от спорадично и селектирано вадене на един или различен контракт в ефирен ефир. За да светне, би трябвало да се стигне до дъното.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР