Кога и как македонският премиер Зоран Заев ще подаде оставка,

...
Кога и как македонският премиер Зоран Заев ще подаде оставка,
Коментари Харесай

"Тези дни" или "след два месеца" - Заев до последно обсъжда докога да подаде оставка

Кога и по какъв начин македонският министър председател Зоран Заев ще подаде оставка, е въпрос, който към момента се разисква в обединението и който зависи от няколко фактора, от външнополитическите проблеми до натиска в обществото.

Това демонстрират мнения на представители на ръководещото болшинство в македонските медии и други, с които " Дневник " беседва публично и импровизирано.

Заев разгласи, че ще подаде оставка, в неделя, след провалянето на локалните избори и откакто опозиционната ВМРО-ДПМНЕ завоюва Скопие.

Появиха се обаче няколко разновидността по кое време тъкмо Заев да се отдръпна и какви са сюжетите по-късно - същото болшинство с нов министър председател или нови избори.

Най-вероятно нов министър председател, въпросът е по кое време

Управляващото болшинство наподобява решението, че не желае нови избори. Много специалисти, коментиращи тематиката в общественото пространство, считат и че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не желае предварителен избор.

На две срещи на ръководещото болшинство - чийто гръбнак на Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Заев и Демократичният съюз за интеграция (ДУИ) - имаше и опити той да бъде принуден да не се отдръпва. По-късно, във вторник, редица македонски медии говореха за отсрочване най-малко с два месеца, като цитираха свои източници, такава информация имаше и " Дневник ".

В сряда обаче кабинетът изясни, че няма да има дълго отсрочване. За да удостовери това, обединението показа нощес - посредством водача на дребния съдружен сътрудник ЛДП Горан Милевски - период, в който ще бъде заменен кабинетът. Пред телевизия " Сител " Милевски изясни проектите на болшинството: " тези дни " ще бъде импортирана оставката;

" доникъде на другата седмица " ще е прочут новият премиер;

" до 10 дни " евентуално ще има и ново държавно управление.
Отказ от оставка няма да има макар настояването на съдружните сътрудници и Заев към този момент удостоверил проектите си, увери Милевски. В СДСМ има разделения за оставката; част от социалдемократите имат вяра, че е избързал и го убеждават да се откаже. Извън партията, измежду другите сътрудници, обаче " няма алтернативи " за опазване на властта - т.е. за поддръжка на идващ кабинет в Народното събрание, в случай че се по думите на външния министър от ДУИ Буяр Османи.

Дали оставка " тези дни " е дефинитивно решение в миг, когато ВМРО-ДПМНЕ упреква Заев, че е " излъгал " и няма да се отдръпва? " Нищо не е решено ", в случай че се съди по думите на Павле Траянов, водач на Демократическия съюз, съдружен сътрудник на Заев. Пред " Дневник " той удостовери през вчерашния ден, че имало предложение от съдружните сътрудници да се изчака най-малко до края на декември - най-малкото тъй като Скопие се надява на оживление за договарянията с Европейски Съюз към средата на декември и пробив след изборите в България, с цел да " се махне ветото ". Предвид тези упования няма смисъл " да се дава незабавно " оставка.

Такова предложение обаче може да се сблъска с подводни камъни. " Знаете по какъв начин е - натискът от обществеността, от опозицията, оказват напън: имаш ли оставка, по кое време ще я дадеш?... (но) никой не може да подсигурява по какъв начин ще е, " продължи Траянов. По думите му, чисто конституционно, даже Заев скоро да подаде оставка, процедурата може да разреши да остане министър председател още повече от месец.

Другите хипотези: длъжностен министър председател Никола Димитров

" Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " има друга прогноза: съгласно авторитетното немско издание е вероятен освен сюжетът ръководещите да останат на власт с различен министър председател (нещо, което болшинството към този момент показва като единствена възможност), само че и изборът за длъжностен министър председател на настоящия вицепремиер за европейските въпроси и някогашен външен министър Никола Димитров.

И при предходното служебно държавно управление - което по дифолт ще би трябвало да включва и представители на опозицията и ще приготвя страната за избори 100 дни - министър председателят бе обвързван с ръководещите. За този пост бе посочен вътрешният министър Оливер Спасовски.

 Вицепремиерът Никола Димитров е първият вляво на срещата на балканските водачи в Белград.
© Скрийншот Instagram

Вицепремиерът Никола Димитров е първият вляво на срещата на балканските водачи в Белград.

Публикацията на ФАЦ се появи към срещата в Белград на самодейността " Отворени Балкани ", която Заев отхвърли да посети и на която изпрати точно Димитров за срещи с водачите на Сърбия, Албания и Черна гора.

" Едно е явно "

За " Дневник " Андрея Стойковски от университета " Хуан Карлос Трети " в Мадрид и от мозъчния концерн Prespa Institute не изключва изцяло предварителни избори като сюжет, само че не и преди обстановката да се е успокоила, а залозите в играта да са се трансформирали.

" Едно е явно: нито ВМРО-ДПМНЕ, нито ръководещата коалиция вървят към предварителни парламентарни избори, " сподели Стойковски. За властта изборите може да донесат единствено отчаяние в миг, когато " десните гласоподаватели са стимулирани и можем да забележим по-голяма интензивност и повече гласове за ВМРО-ДПМНЕ и други дребни партии като " Левица ", " която е лява единствено на думи, продължава.

ВМРО-ДПМНЕ, въпреки това, не разполага с нужните гласове в Народното събрание за ново държавно управление, а и в последно време ясно се отдалечава от позицията на опозиция против Преспанското съглашение, а това отслабва позицията им, отбелязва откривателят. Той има поради мненията от през вчерашния ден на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който го назова " действителност, която не ни харесва, само че би трябвало да се съобразяваме " единствено ден след спорн

Ден по-късно глезене на гласоподавателите обаче водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче, запитан дали партията му би се съобразявала с конституцията и новото име, единствено ден след разногласието в общинския съвет на Щип,:

"Тази действителност, която не ни подада, ще я почитаме, другояче ще си навлечем проблеми, сред които и такива в работата на институциите. "
Християн Мицкоски,
водач на ВМРО-ДПМНЕ

Анализаторът регистрира обаче, че интервалът в СДСМ след Заев би бил сложен. " Няма ясно обрисуван правоприемник, само че има потенциал в държавното управление и партията да се намерят един или двама, които да поемат двете позиции. " Стойковски има поради министър председател и водач на СДСМ - двата поста, които напусна Заев. С други думи, позволява, че идващият министър председател няма безусловно да оглави партията на Заев.

В изявление за ТВ21 някогашният министър председател Владо Бучковски, който предходната година бе назначен за представител в разногласието с България, и че за позициите министър председател и водач на СДСМ се борят и групи към предшественика на Заев отпред на социалдемократите, Бранко Цървенковски.

Какво споделиха за " Дневник " тези и други събеседници за политическата обстановка в Северна Македония и тестванията в разговора с България, четете по-късно в " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР