- Кога да очакваме нови избори - през лятото или

...
- Кога да очакваме нови избори - през лятото или
Коментари Харесай

Доц. Малинов: Това е първо полувреме на промяната, краят на ...

- Кога да чакаме нови избори - през лятото или наесен две в едно?

- Тази прогноза е редно да създадем, когато забележим по какъв метод ще бъде употребен първият мандат за сформиране на държавно управление от ГЕРБ. Има благоприятни условия да се стигне до краткотрайно стабилизиране и държавно управление. Предсрочни избори обаче неизбежно ще има. В този парламент с тези предварителни поръчки на водачите не може да се удържи държавно управление за 4 години. Може да се стигне обаче до концепция за държавно управление за година, с цел да се преодолеят следствията от пандемията. На ход първо ще бъде ГЕРБ.

......

Няма политически водач сега, който да има доверието да бъде кандидат-премиер

Партиите на протестния избор ще излъжат гласоподавателите си, в случай че създадат коалиция с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи

Нинова трябваше да хвърли оставка още в нощта на 4 април

......

- Доц. Малинов, кои са огромните изненади на тези избори?

- Най-приятната изненада е, че не се сбъднаха опасенията за ниска изборна интензивност. Това беше основното ми безпокойство, тъй като България имаше потребност от безапелационен избор, от всеобщо присъединяване, защото рецесията, в която сме навлезли, не можеше да се позволи посредством нелегитимни резултати.

Доволен съм, че партиите, които въплъщават протестния избор - Демократична България, ИТН, се показаха чудесно. Приятна изненада е и решителността на вота на жителите за смяна. Доволен съм, че се сбъдна главната ми прогноза - че ГЕРБ ще завоюва изборите, само че няма с кого да договаря за сформиране на държавно управление.

- Кой е действителен победител на тези избори?

- Не бива да играем с тия думи, тъй като безспорният по всички официални критерии победител ГЕРБ всъщност претърпя съкрушителна загуба.

Пред нас се разиграва първото полувреме на политически мач, който няма по какъв начин да приключи без второ полувреме. Промяната в България е неизбежна, само че няма да се реализира единствено с един ход.

- Съвсем невъзможни ли са обединения в този състав? Никакъв късмет ли няма офертата на Бойко Борисов за експертен кабинет?

- Дори мисля, че фактът, че Борисов направи тази оферта в този миг, още повече дискредитира концепцията. Не може да правиш такива основни оферти, когато си схванал, че не можеш да бъдеш претендент за министър председател, което беше неговата цел. Така че няма по какъв начин да погледнем съществено на подобен ход - изработен, когато си притиснат до стената.

По-скоро сега в централи на партиите, които свързваме с протестния избор - Демократична България, Има Такъв Народ, може би групировката към Манолова, се оформя убеждението, че техните гласоподаватели не са им дали мандат да вършат съдружна формула с партии от статуквото - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи.

Ако го създадат, мигновено ще изгубят гласоподавателите си

Партиите на статуквото обаче сега държат контролния пакет, без тях не може да се направи композиция за държавно управление.

В момента или някой би трябвало да направи доста съществено оттегляне от предизборните заявки, или ще отидем на нови избори. Но мачът не е приключил, второто полувреме следва.

- Борисов в съпротива - печеливш ход ли е за досегашния министър председател краткотрайно отдръпване?

- Проблемът на Борисов е, че той се отдръпва вечно като претендент за министър председател. Той може да бъде водач на партия, на парламентарната съпротива, само че няма да може да се кандидатира повече за министър председател. Когато това се осъзнае, считам, че ГЕРБ има доста благоприятни условия да работи в тази обстановка.

Така че измененията стартират занапред. Не може да не е въображаемо за сюжет, който беше най-вероятен от няколко месеца - че ГЕРБ ще завоюва изборите, само че няма да има сътрудници за сформиране на кабинет. Не мисля, че самият Борисов е неопитен за това.

- Кой е най-вероятен идващ министър председател? Възможно ли е това да е Слави Трифонов?

- Не, не! Няма политически водач сега, който да има доверието да бъде кандидат-премиер и да събере болшинство - нито Трифонов, нито Нинова, нито Христо Иванов. Никой не би трябвало и да пробва. Ако някоя от партиите тръгне с водача си на договаряния, тя желае да провали мандата с претендент, който няма да получи поддръжка.



Да, допустимо е идващият министър председател да е специалист. Има прелестни образци по какъв начин се излиза от рецесия като нашата, която нито е неповторима, нито е доста тежка. Съвсем неотдавна, дори два пъти, се разигра такава драма в Италия и премиерския пост бе ангажиран първо от проф. Джузепе Конте, а сега е Марио Драги, някогашен началник на Световната банка и ръководител на Европейската централна банка.

Това са хора, които вземат решение казуса в тежък миг

за Италия, когато партиите не могат да намерят сполучливата политическа формула. Има сходни образци и от Швеция и Холандия.

Квалификациите за експертни и програмни държавни управления са неточни.

Предлагам доста по-прецизна формула - претендент за министър председател, който не е политически водач. Може да е някогашен народен представител. Жалко, че нямаме разполагаем мощни фигури - някогашни президенти, министър председатели, ползващи се с доверие, които да извадим в този сложен миг. Но има други фигури - като се смени мисленето, ще се появи и името. Трябва да се разбере, че след Борисов не идва отново Борисов или Нинова, няма да е и Трифонов. Нямаме началник на ЕЦБ, интернационален финансист, който да е подръка, само че има няколко индивида в България с биографията на проф. Конте, и то с политически опит.

Въпросът е можем ли да успокоим топката

Промяната е в ход, разместиха се пластовете. Избирателите дадоха явен избор за опция, те повече няма да дават поддръжка на държавни управления като предходното, няма да намалее поддръжката за новите партии. Въпросът е по какъв начин с минимални разтърсвания да се върви напред.

ГЕРБ има късмет да направи първата стъпка, въпреки за малко, да бъде най-важната политическа мощ, като поеме самодейността за нов мандат.

Те могат да решат и да не вземат участие в процеса, да се отдръпват в ролята на наблюдаващ. Надявам се обаче, че тоя сеирджийски признак няма да ги обхване и ще се опитат действително да създадат нещо, тъй като това ще е една от последните им благоприятни условия за избавление. Тенденцията е против тях и сигурно ще изгубят от бързи предварителни избори.

- След краха на Българска социалистическа партия би трябвало ли Корнелия Нинова да подаде оставка?

- Не мога да схвана по какъв начин разреши Българска социалистическа партия - една толкоз комплицирана партия с огромни благоприятни условия да бъде всеобща, да бъде хваната, опитомена, опростачена и в действителност превърната в характерен придатък на националисткия избор в България.

Цялото държание на Нинова - персонално и идейно, беше надълбоко обратно на част от левите гласоподаватели. Тя се втурна да се състезава на терена на национализма и изостави актуалните леви хрумвания, в случай че въобще ги познава. И този резултат не прилича на левица в европейска страна. В България има повече от 15 % леви хора, само че на Българска социалистическа партия в този тип и тези проценти са доста.

На тези избори Българска социалистическа партия претърпя тежка загуба, само че с увереност може да се надигне. Ще мине време, преди да си върне втората позиция. Но е безусловно неразбираемо държанието на водача Нинова - от всяка позиция човек, който е твърдял, че е опция на ръководещите и ще завоюва избори, а е трети, трябваше да подаде оставка, още на 4-ти през нощта.

- Помага ли разбъркването на пластовете на президента Радев, окуражен да завоюва втори мандат?

- Мисля, че президентът Радев няма да бъде избран отново. Част от митингите щяха да станат и без него, а част от гласоподавателите, които са застанали зад протестния избор, в никакъв случай няма да го поддържат. Освен това той е индивидът, който нанесе извънредно тежък удар на Българска социалистическа партия с цялостното си държание през последната година. Той унищожи политическата платформа, през която можеше да бъде избран отново относително елементарно. Може обстановката да наподобява добре за него, само че дуелът в България не е Борисов против Радев.

- Колко съществени промени ни предстоят?

- В момента Движение за права и свободи слиза от политическата сцена като решителен глас, като партия, без която не може да се образуват болшинства. Националистите не влизат в Народното събрание - и това е събитие. Ако тези трендове се задълбочат, в случай че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи продължат да вървят надолу, новите обединения набират мощ, това е към този момент цялостен поврат. Но това ще стане ясно при второто деяние.

Нямам подозрение, че тези избори са положителни за България, макар че не основават забележима формула за държавно управление, че могат да доведат до предварителен избор. Тази смяна от дълго време трябваше да стартира и е толкоз огромна, че очевидно не може да стане на един ход.

Визитка

Доц. доктор Светослав Малинов е началник на Катедра " Политология " в Софийския университет. Един от създателите на ДСБ, народен представител 40-ото Народно събрание през 2005-2009 година, два пъти народен представител в Европейския парламент. Завършил е политология в СУ „ Св. Климент Охридски”. Специализира политическа доктрина в Осло и Ню Йорк, има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Англия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР