Кофите за смет в целия център на столицата ще бъдат

...
Кофите за смет в целия център на столицата ще бъдат
Коментари Харесай

Вкарват под земята кофите за боклук в София

Кофите за боклук в целия център на столицата ще бъдат вкарани подземен. Това заяви основният проектант на София Петър Диков. Сега тече конкурс за снабдител на такива контейнери по бул. „ Витоша ”. Те ще са в три цвята за другите типове боклуци, написа " Монитор ".

"Контейнери подземен ще има и на Женския пазар, част от който в този момент се ремонтира”, изясни арх. Диков. „ Искаме Женският пазар да е първият в София с такива кофи за боклук. Проблемът е, че механизмът на камиона, който вади контейнерите от земята, е безценен и водим договаряния с няколко фирми”, сподели шефът на борда на „ Пазари Възраждане” Маргарита Александрова. От Женския пазар и от тържището „ Димитър Петков” всеки ден се изхвърлят сред 6 и 8 тона боклуци. Подземните кофи за боклук щели да бъдат малко по-големи от тези вид „ бобър” и ще са по 4 – три цветни за хартия, стъкло, пластмаса и метал и обособен за органичния боклук.

„ Идеята ни е да е чисто, да няма кофи над земята и неприятни миризми. Ще е добре и за търговците, и за живеещите в региона. Всичко ще бъде като в естествен европейски град”, добави Александрова. Кога обаче боклукът в целия център на София ще бъде подземен, като в „ белите столици”, не е ясно. „ Всичко зависи от това по какъв начин ще се осъществят плановете на бул. „ Витоша” и на Женския пазар”, изясни арх. Диков.

Ако подземните контейнери ще са оригиналност, която ще я има единствено в София, то всички общини ще би трябвало от 2015 година да вкарат нов метод за заплащане на такса боклук. Правителството промени Закона за локалните налози и такси и от по-следващата година ще би трябвало жителите да заплащат на база действително изхвърлен отпадък. Тепърва ще има работна група от министерствата на финансите и на екологията, сдружението на общините и работодатели, с цел да се откри допустим вид.

Сега жителите заплащат такса боклук в промили на база данъчната оценка на парцелите. Кметовете на разнообразни градове нямат концепция по какъв начин може да открият точното количество отпадъци, което жителите изхвърлят, изключително за живеещите в блоковете. От 2014 година Столична община е възнамерявала да мери боклука, който изхвърлят жителите на три столични региона. Единият от тях ще е с къщи, вторият с жилищни комплекси, а третият - в централната градска част, където има доста компании и административни здания. Ще се мери освен какъв брой кг изхвърля всяко домакинство, а и ще се следи какво тъкмо отива в контейнерите – каква част от отпадъка е биологичен, стъкло, пластмаса, хартия и така нататък

Целта на пилотния план е да се откри нов метод за установяване на такса боклук в столицата. Сега жителите заплащат 1,6 промила върху данъчната оценка на парцелите, а компаниите 10 промила върху отчетната стойност. Преди време заместник-кметът по екологията на столицата Мария Бояджийска призна, че компаниите внасят 60 – 70% от общата сума за такса битови боклуци, а генерират под 30% от боклука. Тя разгласи, че последователно би трябвало да се премине на правилото замърсителят заплаща. Това обаче е мъчно да стане факт, тъй като такса боклук би трябвало да е до 1% от междинния приход на семействата и да е обществено търпима за жителите. „ Всяка препоръчана смяна в определянето на такса боклук заслужава възторженостти. Липсва обаче система за тъкмо пресмятане на количеството изхвърлен отпадък. Въвеждането на такава система ще докара да увеличение цената на услугата”, разяснява кметът на Пловдив Иван Тотев. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР