Кофеинът е едно от най-често използваните възбуждащи вещества в света

...
Кофеинът е едно от най-често използваните възбуждащи вещества в света
Коментари Харесай

Кога трябва да спрете да пиете кафе, за да си осигурите добър нощен сън?

Кофеинът е едно от най-често употребяваните възбуждащи субстанции в света и може да помогне да се почувствате по-бдителни и будни към 15 минути след консумация.

Но колкото и да е мощен кофеинът за утринното пробуждане, той може да бъде също толкоз нездравословен за съня, в случай че го консумирате прекомерно късно денем.

Това се дължи на метода, по който блокира аденозиновите рецептори в мозъка, които алармират на тялото да се усеща сънливо.

Ето какъв брой дълго кофеинът може да остане в тялото и по какъв начин ви въздейства, в случай че консумирате прекалено много от него:

Колко дълго работи кофеинът?

Полуживотът на кофеина - който се отнася до времето, належащо на тялото, с цел да се отърве от половината количество, което сте консумирал, е към три до шест часа. Така че, в случай че сте изпили чаша кафе (около 96 мг кофеин) със закуска, ще имате към 48 мг кофеин, останал в тялото към обяд. Това е задоволително, за усетите резултата му.

Може да отнеме почти 10 часа, до момента в който кофеинът напусне изцяло вашия организъм. Така че, в случай че сте изпили една чаша кафе в 8 сутринта, кофеинът може да остане в кръвта ви до 18 часа.



Проучване от 2013 година открива, че потреблението на кофеин шест часа преди лягане също може да наруши съня. Важно е обаче да запомните, че всеки метаболизира кофеина по друг метод, по този начин времето, належащо с цел да спрете да усещате резултатите му, е друго при другите хора.

Освен това нашите тела са неповторими и кофеинът може да влияе на всички нас с друга активност. Възрастта, тежестта, честотата на консумация и даже генетичните фактори играят роля в това по какъв начин човек метаболизира кофеина.

Кофеин по време на бременност и кърмене

Бременните и кърмещите дами могат да употребяват до 200 мг кофеин дневно, само че е значимо да се означи, че бременните го метаболизират по-бавно. Всъщност, полуживотът на кофеина е към 11.5 до 18 часа.

Кърмещите дами също би трябвало да се въздържат от пиянство на повече от предложеното количество, защото кофеинът може да се съобщи на бебето посредством кърмата. Ако консумирате прекалено много кофеин, бебето може да спи неприятно и да е раздразнително.

Колко е прекалено много?

Някои хора са ваксинирани против резултатите на кофеина, само че в случай че сте като множеството и консумирате повече от целесъобразната граница от 400 мг кофеин/ден, може да изпитате признаци, като нараснало кръвно налягане, световъртеж, дехидратация, бодърствуване или разтревожен сън, раздразнителност, трептене, главоболие, нараснал пулс.

Възможно е също по този начин да усетите неочаквана отмалялост, откакто резултатите от кофеина изчезнат. Тъй като има необятен набор от реакции към това вещество, значимо е да обърнете внимание на това по какъв начин се усеща тялото ви и да коригирате количеството съгласно потребностите.



Можете ли да предизвикате по-бързо метаболизиране на кофеина?

Според специалисти това няма по какъв начин да стане внезапно, само че има няколко съвета, които да следвате.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР