Кое е събитието на годината в България и в световен

...
Кое е събитието на годината в България и в световен
Коментари Харесай

Асен Генов: Реалното приемане на България в Шенген ще бъде през 2027 г.

Кое е събитието на годината в България и в международен проект? На този въпрос дадоха отговор в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио публицистите Асен Генов и Петър Пунчев.

Те дискутираха отминалите през 2023 година събития и направиха един самобитен преглед на годината.

" В България главното събитие беше връщането на България към същността ѝ на парламентарна република. Дали това е пълноценно и продължително е различен въпрос, само че с по този начин наречената " сглобка " и последвалите промени в Конституцията България се върна там, където чакахме да бъде след предходната Конституция - това е един позитивен акт ", разяснява Петър Пунчев.

" Колкото до външнополитическите вести през годината, коства ми се, че това е пропуснатата опция войната в Украйна да е към този момент завършила с добър край. Тази опция беше пропусната поради нерешителна, незадълбочена външна политика на главните западни сили. Това са за мен двете събития ", добави той.

" Междунродно може би в действителност методът, по който Западният свят се пробва да реагира на тези провокации, най-много войната на Русия против Украйна - забавен повсеместен развой, който обгръща цялата и 2022 и 2023 година, само че най-много 2023 година, когато стана ясно, че напъните и желанията на Запада да поддържа Украйна, в случай че не решаващи във връзка с изхода от войната, то най-малко имат значение най-малкото за това Русия да не вземе сериозен превес. В този смисъл световно това, което бих определил като някакво, въпреки и продължаващо събитие, е опитът на Запада да се преориентира в придвижване и в последна сметка да се раздели от доста илюзии, които захранваше през годините - че с Русия на Путин може да се договаря, че той може да бъде омилостивен - явно неговата цел не е такава и Западът би трябвало да се приспособява ", уточни от своя страна Асен Генов.

Според него в България събитието, което концентрира в себе си всички тези процеси, е визитата на президента Зеленски. " И големият блян на мнозина политици да се снимат с него ги слага в обстановка, в която те след това би трябвало да потвърдят тази фотография и да потвърдят с дейностите си поръчката за придържане към основополагащите полезности на Европейски Съюз. Това за мен е събитието на 2023 година във вътрешнополитически проект и оттова са към този момент всички останали последствия ", на мнение е Асен Генов.

Интервюто на Волгин за " Россия-1 " и реакцията на Пеевски

" Не ми е в разпоредбите да приказвам за Волгин, само че е пределно ясно какво мисля по въпроса ", безапелационен бе по тази тематика Петър Пунчев.

" Това е въпросът за институционалната просвета ", сподели от своя страна Асен Генов. " Ако такава имаше, сходна изява сигурно нямаше да има нито тези измерения, нито щеше да бъде позволена ", добави той.

По думите на Генов единствено по себе си да приказваш, че всички българи са срещу ръководещите и обичат Русия, е меко казано неуместно и несъстоятелно. Той бе безапелационен, че за представител на социална медия сходни крайни формулировки наподобяват " една концепция по-недопустими ".

Израел и Газа

" За да формираме мнение, би трябвало да отчетем обстоятелството от кое място получаваме информация - палестинското министерство на опазването на здравето твърди за десетки хиляди жертви. Аз подлагам надълбоко радикално на подозрение мащабите, в които доближава до нас информацията за жертви в Газа. Жертви има сигурно, само че мащабите - кое е това министерство? Дори СЗО и Организация на обединените нации се базират на тези данни ", разяснява Асен Генов.

Австрия отваря пътя към Шенгенското пространство на България по въздух и по вода

" Въпросът е и те да спасят личното си лице. Това значи, че в идната една година ще се уредят и останалите въпроси. Няма краен период - ще има ", уточни Петър Пунчев.

" Дали това е добра вест - не знам. Моите опасения са, че действителното приемане на България в Шенген ще бъде през втората половина на 2027 година Аз съм склонен с господин Пунчев, че по-скоро е отсрочване и вероятността е неразбираема. В българските заглавия е продаваемо, само че какво се крие в опаковката на " австрийците ни пуснаха " - занапред следва да разберем ", сподели Асен Генов.

Визитата на Зеленски у нас

" Във вътрешнополитически проект в действителност визитата има и друга роля  - за мен, в моята оценка на обстановката стана пределно ясно какъв тъкмо е президентът Радев. Ако до момента просто си говорехме за това дали той в действителност не действа като съветски актив в България, мисля, че при тази аудиенция това се обясни ", уточни Асен Генов.

Той изрази и недоумението си от това, че към момента нямаме дипломат в Киев. " Има избран, има препоръчан. Президентът Радев бави подписването на неговото писмо ".

Според Петър Пунчев президентът се пробва да задържа последните лостове, които са му останали, с цел да прави тази политика, която прави в последните минимум 3 години. " За мен тук нямаше фактора на изненадата. Аз 3 години обществено предупреждавах и се молех за някакъв вид " сглобка ", сподели той.

" Аз считам, че в действителност връщането към парламентаризма в естествения му тип е извънредно събитие. Трябва да се опитаме да задържим нещата по този начин. Едно разлюляване и отиване на нови избори ще разреши на този човек да ръководи, а задачата не е тази ", разяснява още Петър Пунчев.

Ще успее ли да се осъществя ротацията?

" Не виждам причина да не се осъществя, в случай че до тогава не почине цялата структура ", уточни Петър Пунчев.

" Аз също не виждам проблем в това да се осъществя. Иска ми се обаче политическите полезности, а не меркантилният метод да останем във властта непременно, да надделее при ротацията ", сподели от своя страна Асен Генов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР