Кое е по-важно – да спечелите един милион долара, или

...
Кое е по-важно – да спечелите един милион долара, или
Коментари Харесай

Старанието да направим нещо само по себе си е просветление ♥ Шунрю СУЗУКИ

„ Кое е по-важно – да спечелите един милион $, или да се радвате на живота, до момента в който се пробвате лека-полека да ги спечелите (въпреки че това не е възможно); да съумеете, или да откриете смисъл в усилието, което полагате, с цел да съумеете? “ ~ „ Зен-Ум, разум на новак “ (Изд. „ Арт “)

(1904 ~ 1971)

Спокойствие

„ За учениците на Зен плевелът е богатство ”

В едно зен-стихотворение се споделя: „ Щом вятърът стихне, аз виждам по какъв начин цветето клюмва. Във птичата ария откривам покоя на планината ”. Преди да се случи нещо в царството на покоя, ние не го усещаме; откриваме покоя, единствено когато в него се случи нещо. Има една японска сентенция: „ За луната има облаци, за цветето – вятър ”. Когато забележим по какъв начин облак, дърво или бурен закрива част от луната, ние усещаме какъв брой кръгла е тя. Но когато забележим цялостна, незакрита от нищо луна, не усещаме нейната кръгла форма по същия метод, както когато я гледаме зад някакъв различен предмет.

Когато вършиме зазен, вие пребивавате в цялостното успокоение на своя разум, не чувствате нищо, просто седите. Спокойствието, което изпитвате през това време, ще ви даде мощ в всекидневието. Затова ще откриете същинската полезност на Зен по-скоро в своите ежедневни занимания, в сравнение с до момента в който седите в зазен. Това обаче не значи, че би трябвало да пренебрегвате зазен. Въпреки че не чувствате нищо, когато седите с кръстосани крайници, без това прекарване на зазен не можете да откриете нищо - в всекидневието си откривате единствено бурени, дървета или облаци, не виждате луната. Затова непрестанно се оплаквате от нещо. За учениците на Зен плевелът, който за множеството хора не коства нищо, е богатство. С това отношение, каквото и да вършиме, животът става изкуство.

Когато практикувате зазен, не би трябвало да се пробвате да постигнете каквото и да било. Необходимо е просто да седите в цялостното успокоение на своя разум, без да разчитате на нищо. Просто поддържайте тялото изправено, не се накланяйте и не се опирайте на нищо. Да поддържате тялото изправено значи да не разчитате на нищо. По този метод ще постигнете цялостно физическо и умствено успокоение. Да разчитате на нещо или да се пробвате да извършите нещо по време на зазен е раздвоено, а не цялостно успокоение.

В всекидневието си нормално се опитваме да създадем нещо, да превърнем обещано нещо в друго или да реализираме нещо. Тези опити сами по себе си към този момент са израз на същинската ни природа. Смисълът е в самото изпитание. Трябва да открием смисъла на усилието си, преди да реализираме нещо. Затова Доген е споделил: „ Трябва да реализираме прояснение, преди да реализираме прояснение ”. Ние не откриваме същинския смисъл на просветлението, откакто го реализираме. Старанието да създадем нещо единствено по себе си е прояснение. Когато срещаме компликации или сме в неволя – имаме прояснение. Когато сме опетнени, би трябвало да имаме успокоение.

Обикновено ни е доста мъчно да живеем с мимолетността на живота, само че единствено в нея можем да открием насладата на безконечния живот. Ако продължавате да практикувате с такова схващане, вие може да се усъвършенствате. Ако се опитате да постигнете нещо без него, няма да съумеете да работите както би трябвало. Ще загубите себе си в борбата за задачата, няма да постигнете нищо, единствено ще продължавате да страдате заради срещаните компликации. С вярно схващане обаче може да постигнете прочут прогрес. Тогава всичко, което вършиме, въпреки да не е напълно, ще се основава на вътрешната ви природа и лека-полека вие ще постигнете нещо.

Кое е по-важно – да постигнете прояснение, или да постигнете прояснение, преди да постигнете просветление; да спечелите един милион $, или да се радвате на живота, до момента в който се пробвате лека-полека да ги спечелите (въпреки че това не е възможно); да съумеете, или да откриете смисъл в усилието, което полагате, с цел да съумеете? Ако не знаете отговора, няма да можете даже да практикувате зазен, в случай че го знаете – вие сте разкрили същинското богатство на живота.

От: „ Зен-Ум, разум на новак “, Шунрю Сузуки, изд. „ Арт “, 1995 година
Снимка: Shunryu Suzuki Roshi (1904-1971)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР