Кое е по-добро за Земята: електрическо или бензиново превозно средство?

...
Кое е по-добро за Земята: електрическо или бензиново превозно средство?
Коментари Харесай

Наистина ли електрическите автомобили са по-добри за околната среда и хората?

Кое е по-добро за Земята: електрическо или бензиново транспортно средство? Отговорът на този въпрос може да наподобява ослепително явен: Разбира се, електрическите коли би трябвало да са по-добри за околната среда, тъй като нямат изпускателни тръби и по тази причина не отделят парникови газове, до момента в който се движат.

Електрическите транспортни средства (EV) обаче не са съвършени и те идват със личен набор от замърсяващи проблеми. По-специално, техните акумулатори съдържат съставни елементи, като литий, които изискват доста количество сила за произвеждане и добиване.

Но производството на акумулатори е единствено една част от живота на електрическата кола. Изследване от 2014 година, оповестено в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, преглежда целия витален цикъл на излъчванията на EV, от добива на металите, нужни за батериите, до производството на електричество, належащо за тяхното зареждане, и по-късно съпоставя това със междинните излъчвания на транспортно средство с бензин.

Екипът открива, че когато електрическите транспортни средства се зареждат с електричество, създавано от въглища, те в действителност са по-лоши за околната среда от стандартните бензинови коли.

В огромна част от света обаче националните електрически мрежи към този момент са задоволително чисти, с цел да могат електрическите автомобили да победят своите бензинови сътрудници, когато става въпрос за замърсяване и излъчвания на парникови газове по време на виталния им цикъл.

„ Само когато са свързани с най-мръсните Топлоелектрическа централа работещи на въглища, електрическите мрежи, захранващи елекромобилите ги вършат сравними с бензиновите мотори с вътрешно горене по освобождавани парникови газове “, споделя Колин Шепърд, откривател с опит в енергетиката и транспортните системи в Националната лаборатория „ Лорънс Бъркли “ в Калифорния.

Има доста малко места по света, където електрическите мрежи към момента се базират напълно или най-вече на въглища. Китай е едно от тях. През 2019 година беше изчислено, че 58% от енергийните доставки в страната идват от въглища и е евентуално някои елементи на Китай към момента да са напълно снабдени с електрическа енергия от въглища. Китайската мрежа обаче се усъвършенства с повече вложения във възобновими енергийни източници – да вземем за пример, тя има два пъти по-голям потенциал за вятърна сила, в сравнение с Съединени американски щати, а страната построява повече слънчеви панели годишно, в сравнение с множеството други страни, съгласно списание Nature.

Този модел на усъвършенстване – повече възобновими енергийни източници и по-малко изкопаеми горива – е световен и оказва помощ за повишение на екологичните качества на електрическите транспортни средства, съгласно Гордън Бауер, откривател на електрически транспортни средства в Международния съвет за чист превоз в Сан Франциско. „ Тъй като електромрежите стават по-зелени по време на живота на електрическо транспортно средство, то самото ще се усъвършенства “.

В изследване, оповестено този месец в списание Environmental Science and Technology, Шепард моделира предполагаем предстоящ сюжет, при който всички коли са електрически. „ Искахме да разберем какви могат да бъдат последствията за силата, инфраструктурата и излъчванията, в случай че всички пътнически транспортни средства бъдат електрифицирани “, сподели Шепард пред Live Science. Бауер също си сътрудничи с Шепърд по плана. Констатациите им излизат в интерес на бъдещето на електрическите транспортни средства.

Например Шепърд пресмята, че в случай че всички частни коли в Съединени американски щати са електрически, това ще понижи излъчванията на парникови газове в страната с 46% годишно (0,5 гигатона въглероден диоксид) спрямо стандартните бензинови коли. Това понижение може да се усили още повече, в случай че електрическите транспортни средства са били обект на по този начин нареченото „ следено зареждане “, техника, известна още като „ интелигентно зареждане “, при която транспортните средства се презареждат в стратегически определено време, с цел да се сведат до най-малко финансовите разноски за генериране на електричество. (Например нощната сила най-често е по-евтина, в сравнение с създаваната през деня; тази тактика също по този начин благоприятства по-ефективните централи за произвеждане на сила, които създават по-евтина електрическа енергия.) Ако всички частни електрически коли се зареждат по подобен метод, спестяванията на излъчвания могат да се усилят до 49% годишно.

Тези оценки се основават на това, което Шепърд признава за „ амбициозно “ показване на бъдещото енергийно портфолио на Съединени американски щати. Това бъдеще планува страна с доста повече възобновима сила, само че която към момента не е достигнала задачата за нулев въглерод или има национална мрежа, която не способства за изменението на климата, споделя той. Има забележителна политическа воля и практическа смяна, която би трябвало да се случи, с цел да стане вероятен този сюжет, само че въпреки всичко е потребно да се очертае цялостният научен капацитет на електрическите транспортни средства при тези условия.

Накратко, доста по-лесно е да се спори в интерес на закупуването на електрически автомобил, в сравнение с бензинов или дизелов автомобил, от позиция на околната среда. Но какво да кажем за разноските? Не са ли електрическите транспортни средства прекомерно скъпи за множеството хора?

Доклад от 2020 година на групата за отбрана на потребителите, Consumer Reports, допуска, че това също се трансформира. Изследването пресмята, че разноските за ремонт и поддръжка на километър през целия живот на EV са малко по-малко от половината от тези на обичайните транспортни средства с мотори с вътрешно горене. Това е значително тъй като електрическите мотори имат единствено една движеща се част спрямо обичайните мотори, които постоянно имат десетки такива елементи. Това значи, че по-малко съставни елементи би трябвало да бъдат сменени в EV, което води до обилни икономии.

„ В момента може да звучи коренно, само че през 2030 година, мисля, че казусът ще бъде в това какъв брой бързо производителите могат да създават електрическите коли “, споделя Бауер.

В скорошен разбор, изработен от Бауер в задачите Съединени американски щати, той стигна до заключението, че високата норма на обезценка за нови електрически транспортни средства ще докара до по-големи изгоди за семействата с по-ниски приходи, които са по-склонни да купуват използвани коли. Това, дружно с други фактори, които водят до понижаване на цените, като софтуерни нововъведения и засилена конкуренция на доставчиците, ще значат, че EV би трябвало да има същата цена като стандартен автомобил, задвижван с бензин, за съвсем всички равнища на приходите почти до 2029 година, откри Бауер. Освен това Бауер пресмята, че до 2030 година семействата с ниски приходи в Съединени американски щати ще спестят 1000 $ годишно от икономии на гориво, в случай че решат да преминат към EV.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР