Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София (ПП-ДБ-СС),

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София (ПП-ДБ-СС),
Коментари Харесай

Добре подготвен сценарий. ГЕРБ и БСП овладяха Столичния общински съвет с ново мнозинство

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София " (ПП-ДБ-СС), която за общински съветници, загуби ръководството на съвсем всички комисии в Столичния общински съвет (СОС). Те ще бъдат ръководени главно от ГЕРБ и Българска социалистическа партия , благодарение на " Синя София ", Има Такъв Народ, Вътрешна македонска революционна организация и четирима отделили се от " Възраждане " .

Това се случи след 12-часово съвещание, което завърши късно вечерта в четвъртък. Малко преди края му групата на ПП-ДБ-СС напусна, получавайки единствено една комисия. Така, благодарение на по-малките групи, ГЕРБ действително си връща властта и дружно с Българска социалистическа партия овладява съвета, защото решенията по значимите въпроси се вземат в комисиите преди да стигнат до гласоподаване в СОС.

По този метод опозицията действително образува ново болшинство и ще може да неодобрява решения на кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС, които на практика стават съпротива. От групата споделиха, че това е квалифициран сюжет.

По-рано денем представителят на ПП- ДБ-СС краткотрайно - до края на политическия сезон през юли. Беше оповестено, че за това е реализиран цялостен консенсус от всички партии. За него гласоподава единственият консултант на Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера , както и четирима от " Възраждане ", които бяха изключени от групата незабавно след вота им.

Решението пристигна след 7 несполучливи опита от локалните избори през октомври, защото никой от претендентите не получаваше поддръжка. Без ръководител СОС не можеше да проработи.

За зам.-председатели - Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от " Българска социалистическа партия за България ", Вили Лилков от " Синя София " и Севделина Петрова от „ Възраждане “. Гласувани бяха и сформира на комисиите.

Два пъти съвещанието беше удължавано. Около 20:00 часа Христо Копаранов от ПП-ДБ-СС направи предложение за отсрочване, само че то беше отхвърлено от 32-ма общински съветници. По предложение на Георгиев беше решено съвещанието да се удължи до 23:00 часа. Така изборът на множеството комисии мина с 33 гласа " за ", един " въздържал се " и един " срещу ".

" Това е един доста деликатно квалифициран сюжет. Ние сме съпротива в сегашния миг. Нямам самообладание да стартираме да разкриваме далаверите на ГЕРБ ", сподели Борис Бонев от " Спаси София ".

" Има болшинство, но не е нашето ", сподели и Цветомир Петров. На въпрос по какъв начин се е стигнало до тези решения, той отговори: " Не знам и аз ".

ПП-ДБ-СС е най-голямата група с 23 общински съветници, следвани от ГЕРБ - с 14.

" В никакъв случай няма ново болшинство ", отхвърли Иван Таков от Българска социалистическа партия.

ПП-ДБ-СС изглеждаха неподготвени, когато Контрера показа отчет, в който ръководителите и членовете на комисиите бяха разпределени без да бъдат разисквани с тях. Миналия мандат групата на Вътрешна македонска революционна организация, която Контрера оглавяваше, неофициално поддържаше ГЕРБ в ръководството на СОС.

Според това систематизиране всички значими комисии получават ГЕРБ (финанси, стопанска система, обучение и култура), Българска социалистическа партия (транспорт и здравеопазване), отцепниците от “Възраждане ” (архитектура) и Има Такъв Народ (инженерна). Направена беше и смяна - съставът на комисиите е по-голям от нормално - 17 и 13 съветници, тъй че ПП-ДБ-СС към този момент нямат цифров превес.

За тях ПП-ДБ-Спаси София бяха оставени по-маловажните комисии и те си направиха отказ от съвсем всички управителни позиции, с изключение на тази по интернационално съдействие и европейски стратегии

" Синя София " на Вили Лилков, която взе участие в гласуванията дружно с ГЕРБ и Българска социалистическа партия, няма председателско място. Той сподели, че нямат такива искания.

Следващото съвещание на СОС беше планувано за 22 февруари.
 Къде отива боклукът на София и има ли заплаха от рецесия  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР