Коалицията Продължаваме промяната/Демократична България представи проекта си за промени в

...
Коалицията Продължаваме промяната/Демократична България представи проекта си за промени в
Коментари Харесай

Конституцията на ПП/ДБ: По-малко власт за президент и главен прокурор, 24 май национален празник

Коалицията " Продължаваме промяната/Демократична България " показа плана си за промени в Конституцията, въпреки и след доста закъснение по отношение на. На представянето, извършено в централата на ДСБ на ул. " Кърниградска " присъстваше висшият ешалон и на двете сили от обединението - Кирил Петков, Асен Василев, министър-председателят Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, министърът на правораздаването Атанас Славов, както и ръководителят на " Правосъдие за всеки " Велислав Величков.

Какво е главното - дългогодишната им концепция на делене на Висшия правосъден съвет, както и лансираните в общественото пространство хрумвания за понижаване на пълномощията на основния прокурор само до административен началник на държавното обвиняване, опцията за внасяне на самостоятелна конституционна тъжба. И нещо, некоментирано до момента публично - 24 май, а не 3 март, да стане народен празник на Република България. Друга нова концепция - да се вкара мандатност на кметовете, с цел да се бори " феодализацията " на обитаемоте места.

До момента от трите политически сили, обединили силите си в Народното събрание за смяна във висшия закон, само обществено бе прочут този на Движението за права и свободи. А концепцията на основаната в Народното събрание конституционна комисия е съпоставянето на другите визии на ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи и в последна сметка реализиране на общ вид.

" Това е нашата версия, само че това, което е доста значимо да се подчертае, че те стъпват върху едно по-широко политическо единодушие, че би трябвало да се върви в тези направления. Това е доста значим факт, тъй като не просто ще го обявим, а се надяваме да ги забележим в Държавен вестник и те ще станат факт ", съобщи Христо Иванов, от което стана ясно, че препоръчаните текстове са съгласувани и с ГЕРБ и Движение за права и свободи.
 Христо Иванов: Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт
Христо Иванов: Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт

Парламентарната народна власт изисква работа в вярната посока, а не индивидуален надзор в ръцете на една партия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР