Коалиция "Хартиена бюлетина" се оформи в сегашния парламентДепутатите от "Продължаваме

...
Коалиция "Хартиена бюлетина" се оформи в сегашния парламентДепутатите от "Продължаваме
Коментари Харесай

Сам срещу свои: Крум Зарков отново бойкотира връщането на хартиената бюлетина

Коалиция "Хартиена бюлетина " се оформи в настоящия парламент

Депутатите от "Продължаваме смяната " (ПП), "Демократична България " (ДБ), "Има подобен народ " (ИТН) и националният представител от БСПКрум Зарков не се появиха на съвещанието на правната комисия и по този начин бойкотираха следващия опит на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да върнат хартиената бюлетина, означи

В началото на съвещанието в залата имаше 11 народни представители – все от коалиция "Хартиена бюлетина ", само че и един от "Възраждане ". За да стартира съвещанието обаче, е нужно да участват най-малко 13 депутати. След няколко почивки, членовете на комисията от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се помириха, че няма да съберат кворум. Вместо да прекратят съвещанието, те взеха решение да проведат разискванията, а гласуването да остане "за някое последващо съвещание, в случай че изобщо се събере кворум ".

В момента съгласно изборния закон в секциите с над 300 гласоподаватели се гласоподава единствено с машини, а в по-малките – единствено с хартиена бюлетина. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят да се върнат предходните текстове в Изборния кодекс, съгласно които гласоподавателите сами вземат решение дали да гласоподават с машина, или с хартиена бюлетина. Това обаче в прочут смисъл обезсмисля машинния избор, тъй като членовете на секционни комисии отново ще би трябвало да броят бюлетини и да ги събират с резултатите от машините, което ще усили грешките в протоколите.

Допреди няколко месеца Българска социалистическа партия беше измежду партиите, които най-силно подкрепяха сегашните правила, а Крум Зарков интензивно работеше за разширението на машинния избор. Сега, за разлика от партията си, Зарков не е трансформирал позицията си и заради тази причина бойкотира връщането на хартиената бюлетина.

В петък в дневния ред на комисията имаше общо 3 плана за промени в Изборния кодекс – по един на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия за връщане на хартията, както и един на "Възраждане " за разширение на състава на ЦИК, с цел да може партията да има свои представители в нея.

Досега "Възраждане " заема твърда позиция против връщането на хартиените бюлетини. Така Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и "Възраждане " съумяват да предотвратят точката да попадне в дневния ред на Народното събрание и на отрасловата комисия.

Поведението на "Възраждане " обаче се промени, откакто внесе своите оферти за промени в изборния закон на 7 юли и в този момент техният представител в правната комисия присъстваше на съвещанието.

Въпреки това по-рано тази седмица от "Възраждане " още веднъж обявиха, че позицията им против връщането на хартията не се е трансформирала.

На днешното съвещание отсъстваше един от представителите на ГЕРБ – Екатерина Захариева. Дори обаче тя да беше в залата, съвещание отново нямаше да има, тъй като Зарков има поредна позиция по тематиката и не се подчинява на партийната заръка. Ако Захариева беше се явила, в залата щеше да има 12 народни представители при нужни най-малко 13 за кворум, тъй като тя се състои от 24 души, а с цел да може да има гласоподаване, би трябвало да са се явили повече от половината.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР