Коалиция БСП за България в Стара Загора очаква решението на

...
Коалиция БСП за България в Стара Загора очаква решението на
Коментари Харесай

БСП: Под съмнение е честността и прозрачността на изборите в Старозагорска община

Коалиция „ Българска социалистическа партия за България ” в Стара Загора чака решението на ЦИК какъв да е секретар на Общинската изборна комисия в Стара Загора. Упълномощените представители  на левицата настояват  за  секретарската позиция, поради това че Коалицията е втората по бройка парламентарно показана политическа мощ със 79 народни представители, което й отрежда квота от 4 представители в ОИК Стара Загора.  В същото време  Движение за права и свободи е четвърта с 25 народни представители и ще има 2 представители в ОИК, като вторият член е вследствие на преизчислението (т. 12.2 от Решение № 600-МИ на ЦИК). „ Следователно представителността на нашата Коалиция допуска даване на тази втора по значение служба в ОИК на „ Българска социалистическа партия за България. Считаме, че всяко друго решение слага под подозрение честността и прозрачността на изборния развой в Старозагорска община на идните локални избори. ”, акцентира водачът на социалистите в Стара Загора Валентина Бонева, участник в политическите съвещания при кмета, на които до съглашение не се стигна. Сред претекстовете на левицата, посочени в „ Особеното мнение ”  са и следните обстоятелства:

-     На създадените през 2015 година локални избори Местна коалиция „ Българска социалистическа партия лява България – за Стара Загора ” завоюва 6 545 гласа и има определени 6 общински съветници в Общински съвет Стара Загора, до момента в който партия „ Движение за права и свободи ”  получи 1677 гласа и има 2 общински съветници. В работата си през този мандат съветниците от партия „ Движение за права и свободи ” показваха трайна поддръжка за политиката на ръководещата общината Политическа партия ГЕРБ. Следователно на територията на Община Стара Загора локалната коалиция на „ Българска социалистическа партия за България ” съставлява доста по-голям брой жители спрямо Движение за права и свободи и ползите на нашите съграждани заслужават длъжността секретар на ОИК да се даде на наш представител.

-     В Изборния кодекс ясно са написани отговорностите на ръководител и секретар на ОИК (чл. 85, алинея 4 и алинея 6) – двамата подписват всяко решение и протокол на ОИК. Законодателят е дал това пълномощие на секретаря на ОИК за реализиране на надзор върху работата на ОИК от другите политически партии и като гаранция за правда, защото е неприемливо да е представител на една и съща политическа партия с ръководителя. Спазването на правилото за пропорция на представителството на парламентарно показаните политически партии в състава на ОИК подсигурява почтено и транспарантно осъществяване и на локалните избори, заради което от особена значимост е двете позиции – ръководител и секретар да бъдат заети от представители на най-големите парламентарно показани партии ГЕРБ и Коалиция „ Българска социалистическа партия за България ”.

-     От особена значимост е присъединяване на адвокати в ОИК, които са носители на професионализъм в използването на изборните правила, залегнали в ИК. От страна на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България ” е спазена рекомендацията на член 80, алинея 2 на ИК, членовете на ОИК да са преобладаващо адвокати, като при квота от 4 членове, предлагаме 3 адвокати, един от които – за секретар. Предложената от нас кандидатура е на правист с богата професионална процедура и с опит в предходни сформира на РИК и ОИК. В същото време от партия  Движение за права и свободи оферират за секретар претендент, който няма юридическо обучение .

„ Очевидно, безпристрастната преценка на изложените условия изисква назначението на оферти от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ претендент за секретар на ОИК Стара Загора ”, съобщи Валентина Бонева. След като кметът на Община Стара Загора изпрати предложенията и документите, дружно с „ Особеното мнение ” на „ Българска социалистическа партия за България ” до ЦИК, решението на нейните членове би трябвало да бъде в период до 6-ти септември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР