Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Националния исторически музей портрет

...
Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Националния исторически музей портрет
Коментари Харесай

Княз Лобанов-Ростовски дари нещо много ценно на НИМ и направи лично признание за България

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски подари на Националния исторически музей портрет на Стефан Стамболов и две литографии, свързани с него, оповестява „ Фокус “.

Едната литография е от вестник „ Le Petit Parisien “ от 28 юли 1895 година, а другата от „ Le Petit Journal “. Дарението одобри гл. ас. доктор Петранка Неделчева от Националния исторически музей. Пред публицисти княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовски разяснява, че прави тези дарения, тъй като доста постоянно в България историята се не помни.

„ Например тази година честваме 140-годишнината от Освобождението на България. Княжество България се основа преди 140 години, тъй като беше подписан Константинополският кротичък контракт. Защо този контракт ми е доста значим, с изключение на, че е значим за България? Моят родственик го подписа от страната на Русия. Моят родственик по персонална самодейност вкара тезиси на Берлинския контракт, които дадоха опция за учредяване на княжество България. Тази тематика в България е съвсем незнайна “, разяснява още Ростовски.

Той разкритикува и изданията, излезли в България, които отхвърлят ролята на Русия в освобождението на България. Князът обърна внимание на изказванията, че съветските войски са освободили страната ни единствено тъй като са транзитирали към Константинопол. „ Този пренос коства на Русия 140 хиляди убити и 60 хиляди ранени.

Даже, в случай че е правилно това, което конюнктурният известен публицисти отразява за преноса – това е доста огромна стойност за Русия “, добави още Ростовски.

Това не е първото подаяние на Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски за български музеи. По мотив 10 декември - Освобождението на Плевен княз Ростовски подари на Регионален военноисторически музей - Плевен корица от списание Le Petit Jiurnal от 1896 година

Освен, че е роден в България, княз Ростовски е обвързван със страната ни и по още една причина. Той е потомък на княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски, който като умел посланик включва три пункта от Санстефанския контракт, който факт дава опция 6 месеца по-късно за основаване на без значение Княжество България и първата българска Конституция. В България този контракт е прочут като Цариградския контракт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР