Княз Батенберг официално обявява Съединението като факт във Варна. Това

...
Княз Батенберг официално обявява Съединението като факт във Варна. Това
Коментари Харесай

Княз Батенберг официално обявява Съединението като факт във Варна

Княз Батенберг публично афишира Съединението като факт във Варна. Това се случва на 6 септември 1885 година. Съобщението е направено пред голямо голям брой от балкона на тогавашната „ Телеграфо пощенска станция “, чиято постройка през днешния ден не съществува, само че се е намирала сред Държавния списък и зданието на Съдебната палата във Варна, напомня Moreto.net.

В началото на септември княз Александър I Батенберг е на военни учения в Шумен. Той се връща се в манастира „ Св. Димитър “ - летния замък „ Сандрово “ (първообраза на „ Евксиноград “) и на 6 септември 1885 година сутринта получава уведомление за събитията в Пловдив. Веднага потегля за варненската „ Телеграфо пощенска станция “. Пристига към 10.00 часа в кортежа на своята свита гвардейци, препускайки с файтон към града и преминавайки през днешната ул. „ Мария Луиза “. Ескорта завива около сегашната постройка на Държавен списък Варна и доближава до варненската „ Телеграфо пощенска станция “. Князът влиза забързан към телеграфа на втория етаж. Стои обезпокоително до апаратчика на телеграфния уред и разменя известия с ръководителите на протеста в Пловдив до изпращане на депеша, че поддържа Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Населението посреща новината възторжено. По улиците на Варна потеглят шествия, като съществена група потегля от Екзарх Йосиф (Шишкова градинка), насочва се към площад „ Мусала “ и остарялата жп гара Варна. Шествието е съпроводено от духовата музика на 8-ми Приморски пехотен полк и бойци. Хората се движат със запалени факли, газеници, лампи и флагове.

Около 15.00 часа на шести септември от балкона на „ Телеграфо пощенската станция “ пред събралото се голям брой варненци князът оповестява събитията в Пловдив и поддръжка за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Вечерта Батенберг се насочва към жп гара Варна, с цел да пътува до Русе и Търново. Слизайки от каретата, множеството го поема и го носи на ръце до вагона. Влакът е окичен с цветя.

На 10 септември пред незавършения Катедрален храм „ Св. Успение Богородично “ се прави литургия. Варненци събират дарения, записват се като доброволци за предстоящата война.
Днес постройката на „ Телеграфо пощенската станция “ не съществува. На южната фасада на Държавния списък обаче има сложена паметна плоча на княза, която да припомня за случилото се във Варна. От морската столица Батенберг издава първите най-важни документи след Съединението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР