КНСБ предлага вместо минимална работна заплата, работодателите да започнат да

...
КНСБ предлага вместо минимална работна заплата, работодателите да започнат да
Коментари Харесай

КНСБ иска заплата за издръжка от 1700 лева вместо минимално работно възнаграждение


КНСБ предлага вместо минимална работна заплата, работодателите да стартират да се преценяват с по този начин наречената заплата за прехрана, която включва с изключение на разноските за храна и прехрана, и тези за отмора и свободно време.

По данни от септември предходната година заплатата за прехрана на един човек би трябвало да бъде 1 700 лв..

Статистиката на Осигурителния институт обаче демонстрира, че едвам 30% от българите получават такава заплата, до момента в който 70 на 100 от работещите вземат доста по- малко от 1 700 лв. на месец.

Валентина Николова получава шестотин лв. заплата и се счита за работеща бедна.

„ Трябва да ви кажа, че е належащо да е най-малко двойно, с цел да може човек да покрие разноските си “, споделя тя.

Запалатата, която покрива разноските на работещия се назовава заплата за прехрана. От синдиката упорстват тя, а не минималната заплата, да бъде водеща при установяване на възнаграждението.

„ Много от предприятията се преценяват с нужните средства за прехрана на живот и съгласно повишаването на заплатата за прехрана, те покачват и работните заплати “, разяснява Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.


Заплатата за прехрана се дефинира въз основа на това какъв брой пари са ни нужни за храна, прехрана, свободно време и отмора. Ориентировъчно хиляда и седемстотин лв., съгласно КНСБ.

А Валентина получава три пъти по-малко и по тази причина я намираме в магазина за облекла втора ръка.

„ Ако нещо чак толкоз доста съм го харесала, мога да си разреша да го купя, тъй като цените са напълно разнообразни от това, което е на пазара, на естествения пазар, а по „ Витошка “ минавам единствено на разходка “, разяснява тя.

Заплатата за прехрана от 1700 лв. е изчислена по този начин, че да купуваме не облекла втора ръка, а нови.

„ Минималната работна заплата би трябвало по този начин да нараства, че до 2027 година да доближи 80% % от заплата за прехрана. Тогава ще приказваме, че ще се ограничи бедността и ниско платените служащи “, разяснява Виолета Иванова от КНСБ.

Заплатата за прехрана незабавно регистрира повишаването на живота. 70% от работещите у нас обаче взимат по-малко от нея.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР