КНСБ и КТ Подкрепа ще сезират всички международни институции за

...
КНСБ и КТ Подкрепа ще сезират всички международни институции за
Коментари Харесай

Синдикатите ще се оплачат пред межуднародни организации от работодателите

КНСБ и КТ " Подкрепа " ще сезират всички интернационалните институции " за нечуваната експанзия на ръководителите на национално представителните работодателски организации против обществения разговор и хората на труда в България от последните дни ", оповестяват от КНСБ, представени от Българска телеграфна агенция.

Писмото с зов за поддръжка и реакция е адресирано до Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите, Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската комисия, Европейският стопански и обществен съвет, както и международните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. Копие от него е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

" В последните няколко дни българското общество е очевидец на нечувана експанзия и цинично отношение от ръководителите на национално представителните работодателските организации към една от главните полезности на европейската народна власт, каквато е общественото партньорство и обществения разговор. На публична конференция, пред българските медии, служащите бяха наречени " търтеи, лентяи и нарушители " (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК).

Синдикатите пък бяха оповестени за " нездравословни ", " пречещи на развиването на страната и стопанската система " и " не инцидентно на доста места, където фирмите са сполучливи, ги няма " /Кирил Домусчиев, КРИБ ", се споделя в писмото.

" Споделяме възмущението и огорчението си с вас, тъй като сходно държание не трябва да се подминава с безмълвие. Не единствено, тъй като разрушава престижа на България на прага на първото европредседателство. А тъй като охулва одобрени европейски полезности и принадлежности на обществения мир, разпалва вражди и приканва предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации. Така, умишлено или не, носителите на сходно държание вредят на обществения мир, без който няма по какъв начин да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и обществена среда за национални и непознати вложители и производители. Още по-малко по този начин могат да се подтикват квалифицираните млади българи да останат и да работят за страната си ", споделят в апела си към интернационалните институции от двете национално показани организации на труда в страната ни.

От КНСБ и КТ " Подкрепа " напомнят, че смисъла и ролята на обществените сътрудници, техните отговорности, са обект на текстове във всички документи на Европейски Съюз - от Договора за действие на Европейския съюз, през дълга поредност от наставления, мнения, рекомендации и обръщения на Комисията и Съвета.

На този декор, сходни изявления са освен груби, цинични, само че и рискови, защото основават прецеденти, които могат да взривят обществения мир. Призивите на тези самозабравили се работодателски водачи, с изключение на, че жестоко погазват правила, както на Конституцията на Република България, по този начин на документи на МОТ, на Европейската харта за правата на индивида и на договорите за основаване и действие на Европейския съюз, имат темперамент и на незаконен състав, доколкото са апели за разрушение устоите на европейската народна власт и на страната, които се подсигуряват и посредством синдикатите, техните права и отговорности, пишат в писмото президентите на КНСБ Пламен Димитров и на " Подкрепа " Димитър Манолов.

Убедени сме, че сериозните и виновни работодателски екипи на секторите и предприятията ще продължат виновното си и почтително съдействие и разговора със своите сътрудници и няма да се подведат по нездравословните и провокативни апели за " вредата " от синдикатите, техните права и отговорности, приключва писмото на двата синдиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР