КНСБ и КТ Пдокрепа се обявиха против идеята на Асен

...
КНСБ и КТ Пдокрепа се обявиха против идеята на Асен
Коментари Харесай

Синдикатите са против съкращения в държавната администрация, работодателите за

КНСБ и КТ " Пдокрепа " се оповестиха срещу концепцията на Асен Василев 15 % редуциране в държавния уред. Работодателските организации поддържат концепцията.

Двата синдиката не поддържаха и удължение на мярката за понижено Данък добавена стойност на избрани артикули и услуги, която бе разисквана в Националния съвет за тристранно съдействие. Те разкритикуваха държавното управление, че още не им е показало и плановете по проектобюджета за идната година, макар че план-сметката е обществено известна.

КНСБ и КТ " Подкрепа " се оповестиха срещу с изключение на удължение на мярката за понижено Данък добавена стойност от 20 % на 9% за някои артикули и услуги до края на пандемията, а по този начин също и за готвеното фрапантно редуциране на чиновниците в държавния бранш, оповестено от Асен Василев, предполагамият финансов министър в бъдещото постоянно държавно управление.

От КНСБ предизвестиха, че в случай че новата власт редуцира 15 % от държавния бранш, това внезапно ще докара до растеж на безработицата и шоково натоварване на обществената система.

" Безработицата ще нарасне, в случай че уволним 30 хиляди държавни чиновници и на второ място ще има митинги. Това мога да ви го подсигурявам, защото при всички положения 30 хиляди души са сега 1/5 от общото ниво на общата безработица в България. Това е шоково повдигане. Първоначалните диспути бяха 30 хиляди до края на мандата, в този момент станаха до идната година ", уточни Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

От КТ " Подкрепа " предизвестиха, че в момената има изострен дефицит на обществени служащи и в областта на държавния надзор.

" В този смисъл е хубаво да спре популизмът на българските ръководещи, както и предходните, прочее, по този начин и тези, които се чака да дойдат и да спрат да лъжат, че ще понижават още повече държавната администрация. Няма накъде, в случай че орежем още повече държавната администрация, това значи напълно да останем без страна. Тази корист, тези нападки към държавните чиновници е извънредно време да спрат ", съобщи Ваня Григорова, стопански консултант на КТ " Подкрепа ".

Работодателите поддържат концепцията за съкращения, защото осбоводените щели да се влеят на пазара на труда, който годишно губи по 40 хиляди души.

" Една-трета от тези 30 хиляди души в действителност са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен приход - пенсия. Може би 1/3 са незаети места, тъй че тези, които биха били дейно съкратени са от пордяка на 10 хиляди ", счита Васил Велев, ръководител на АИКБ.

Според стопански анализатор предложениeтo на новите ръководещи за увеличение броя на министерствата опонира на заявака за съкращения.

" За да е резистентен този развой ние първо би трябвало да забележим струкурата на новото ръководство в необятен смисъл - т.е. министерствата и организации. Това, което излиза досега, ние не виждаме държавните ведомства да понижават. Ние нямаме сигурност, че този развой ще е резистентен ", изясни Щерьо Ножаров, стопански анализатор, БСК.

" И преди са правени опити, само че те бяха много неловки от вида - имаме една дирекция 10 индивида, дайте от всяка да уволним по един. Не. Въпросът е администрацията най-общо да се редуцират хора там, където цели процеси могат да бъдат сменени напремер посредством електронно ръководство ", сподели Лъчезар Богданов, старши икономист, ИПИ.

Днешният тристранен съвет не реализира единодушие за увеличение продължителността на мярката за наламалено Данък добавена стойност на храни и услуги до края на паднемичаната конюнктура. Синдикатите бяха срещу.

" Там главната концепция е да се удължи мярката за диферницирано Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес и хотелиерския. Според нас това ощетява държавния бюджет, защото сега към този момент най-малко 250 млн.лв. са изгубени, с това продължение най-вероятно още толкоз. Отиваме към един половин милирад, който в действителност не отива в потребителите, а в бизнеса ", разясни Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

" Знаем, че това значи понижено Данък добавена стойност за бира и вино да речем, само че не и понижено Данък добавена стойност за артикули от първа нужда ", добави Ваня Григорова, стопански консултант на КТ " Подкрепа ".

В рамките на тристранния съвет бе реализирано единодушие за увеличение на корпоративното подоходно облагане. От КНСБ предложиха то да е 12 %, а КТ " Пдокрепа " - 15.

Работодателите поддържаха измененията в данъчните закони, само че желаеха нова държавна помощ за бизнеса поради съкпия борсов ток от 190 лева на употребяван мегават час през декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР