Книгата Триумфът на масите много чисто и ясно обяснява какво

...
Книгата Триумфът на масите много чисто и ясно обяснява какво
Коментари Харесай

Николай Ценков за „Триумфът на масите“: Живеем в най-хубавото време, трябва да го защитим

Книгата „ Триумфът на масите ” доста чисто и ясно изяснява какво тъкмо се случва. Масите събрани в едно започнаха да дефинират доста повече живота ни, в сравнение с самостоятелните решения и самостоятелните персони.

Писателя Николай Ценков приказва за книгата си в предаването " Посока просвета ".

" Тази книга е препоръка към Ортега и Гасет, към неговото прословуто произведение „ Бунтът на масите ”, с което той преди към 90 години видя тази смяна в европейското общество, че най-многото, заемат местата на най-хубавите. Моята задача беше да видя близо столетие по-късно този протест в какво е прераснал. Може би е малко спекулативна тезата, само че тя е, че за протест към този момент не можем да приказваме, тъй като масите няма против кого да се бунтуват, тъй като те към този момент са новия хайлайф ", разяснява писателят.

" Тяхната обществена мощност дотам набъбна – масата като фигура на власт, масата като стопански сътрудник, като консуматор, като потребител на осведомително и културно наличие, че тя задава дневния ред в действителност на обществото ", добави той.

" Това е отхвърли на човек и общество да порасне. Така и човекът- маса, който удовлетвори желанията си и направи отвратително леко битието си, отхвърли да понесе съдната отговорност на тези постижения. Той искаше независимост и сега не знае какво да прави с нея. Има толкоз доста избор, че в действителност това се трансформира в липса на избор. Мечтаеше за Ниагара от информация- получи я, само че не може да я интерпретира. Искаше материална задоволеност- има я и в това време той стана една функционалност на движимостите, които има. Този протест се обърна против него. Въпреки, че победи, този протест е ненужен ", безапелационен бе Ценков.

" Първо, обществото не е нещо прелестно, а е нещо належащо. За да действа едно общество би трябвало да има някакво минимално единодушие в него, в случай че го няма, настава дискордия- обществото се разпада. Другото, което е доста значимо е, че това общество се крепи на една доста тънка обществена физика на един баланс сред тези, които водят и тези, които следват – на отбраното малцинство или „ хайлайф “ и масата, която непринудено следва оферти житейски план от това отбрано малцинство. Ако елитът не може да го предложи, масата не може да го следва ", изясни гостът.

" Ако забележим почитическите процеси освен в България, само че и в Европа, с невъоръжено око виждаме тази политическа аматьорщина, тази тотална интелектуална отпадналост от по този начин наречените елити. Вече можеш да управляваш и без публично мнение, тъй като масата приема страната за лично създание. Стане ли най-малкия проблем, масата скача и споделя, че страната би трябвало да се намеси, което е липса на носене на отговорност ", добави създателят.

" Това е логиката на психиката на „ капризния господинчо ”,комуто всичко е обещано наготово и той живее в едни приключен свят, не си дава никаква сметка от къде идват резултатите на това битие, на което той се радва. Той е един варвари той приема кампютъра за даденст, както първопитният човек приема въздуха за даденост ", разяснява писателят.

" Не съм напълно склонен, че няма мощни персони, просто те са се скрили. Не постоянно мощната персона е шумната. Те са по-обрани напълно умишлено. Те изпитват възприятие за нетърпимост и позор даже ", съобщи Ценков.

" Началото на века ни даде задоволително кризии благоприятни условия, само че всички те бяха единствено симптоматични, едвам покажат, че обществената тъкан е метастазирала. Ето в този момент имаме една цивилизационна рецесия, историческа криза- войната на Русия в Украйна, която предлага доста ясна граница на напрежение сред два свята, сред две полезности. В момента има една доста ясна, стройна препоръчана цивилизационна опция от страна на Дугин и неговия възпитаник Путин, в която те ти оферират нов свят и различен модел на света ", сподели той.

" Четвъртият път на Дугин се извършва точка по точка. Това е един доста прецизен справочник. Тази война е една голяма опция за нас европейците да защитим нашия свят, тъй като ние живеем в най-хубавия свят и в най-хубавото време ", заключи гостът.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР