Книгата Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“ бе представена

...
Книгата Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“ бе представена
Коментари Харесай

Представиха в София книга за древната столица на Азербайджан

Книгата „ Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан “ бе показана в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София. Автор на тома е проф. Елчин Ахмадов. Книгата обгръща целия интервал от датата на основаването на град Шуша до наши дни, сподели професорът по интернационалните връзки на конференцията, в която се включи онлайн.

„ Всичко това е подкрепено с обстоятелства. Изследва се античното историческо, културно и стратегическо значение на Шуша, който е историческа и културна столица на Азербайджан “, добави създателят. По думите му, връзките сред Азербайджан и България се развиват „ на високо равнище “. „ България постоянно е защитавала справедливата позиция на Азербайджан, изключително по въпроса за териториалната целокупност на нашата страна. Това е демонстрация на другарството сред двете страни и разрастващото се съдействие във всички области “, разяснява проф. Ахмадов.
-->
Книгата показва историята на Шуша, като демонстрира и персони от града, които имат заслуги в обществено-политическия и културния му живот. В тома са показани и фотоси на културни и архитектурни монументи.

„ Шуша постоянно е имал голяма роля в културния, обществения и политическия живот на Азербайджан “, сподели по време на събитието посланикът на страната в България Хюсейн Хюсеинов. Той добави, че градът е един от основните центрове на азербайджанските занаяти, търговия и така нататък

Шуша за Азербайджан е като Велико Търново за българите, разяснява още Хюсейн Хюсеинов, като описа, че в края на месец септември двата града са подписали меморандум за побратимяване.



„ Най-общо сюжетът на книгата е за това, което културните антрополози назовават свещени места на паметта за всеки един народ. Така, както за българите, да вземем за пример, такива свещени места са старите столици “, сподели по време на представянето доктор Пламен Димитров от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Много малко хора си дават сметка, че в действителност Азербайджан има голям принос към културите на най-малко две империи. Едната е Персийската, другата е Руската. Много малко хора си дават сметка и че в границите на модернизацията на това голямо пространство – тогавашната Руска империя – град Баку, да вземем за пример, е бил вторият и съвсем еднакъв по значение като промишленост на Санкт Петербург “, описа доцент Теодор Дечев от Лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския район при Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система (ВУСИ), което издава книгата.

„ Интересно е да се прочете от първа ръка за архитектурата на града и неговите сгради и замъци, за развиването на занаятите, учебната активност, научно-изследователската работа и ръководството на града. Проф. Ахмадов е направил задълбочено изследване, проучване и събиране на обстоятелства и всякаква информация за историческите и архитектурните обекти на Шуша, който припомня за европейските средновековни градове, за природата и видните й персони “, разяснява Олга Манолова от ВУСИ.

На 5 януари 2021 година президентът на Азербайджан Илхам Алиев афишира град Шуша в Нагорни Карабах, ситуиран на 15 км южно от Ханкенди, за културна столица на страната, откакто на 8 ноември 2020 година градът минава под контрола на Азербайджан и е освободен от окупация след възобновените на 27 септември 2020 година сражения за Нагорни Карабах, сочи информация в архива на Българска телеграфна агенция. В Азербайджан 2022 година е оповестена за  „ Година на Шуша ", а на 31 март 2022 година на изключителното съвещание в Бурса на министрите на културата на страните от Международната организация за тюркска просвета (ТЮРКСОЙ) град Шуша е определен за културна столица на тюркския свят за 2023 година. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР