Книгата По-високо от върха разказва за алпиниста Йежи Кукучка. Автори

...
Книгата По-високо от върха разказва за алпиниста Йежи Кукучка. Автори
Коментари Харесай

Йежи Кукучка и ледените воини

Книгата " По-високо от върха " споделя за алпиниста Йежи Кукучка. Автори са публицистите от полския ежедневник " Газета виборча " Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски . Кортко има опит в биографичния род за алпинисти, покоряващи Хималаите, до момента в който за Петрашевски писането на тази тематика е било дебют в тази област.
" Това не е интерес към алпинизма, към хималаизма, идва по-скоро от фигурата, от индивида. Такива фигури си коства да бъдат запомняни , да се знае за тях ", показа в предаването " Хоризонт до обед " Дариуш Кортко.

" Тази книга е за всички. Това не е книга за планината, това е книга за индивида . "

Кукучка умира през 1989 година под връх Лхотце. Тъй като се оказало, че никой не е писал за тази значима персона в алпинизма, двамата се захванали с тематиката.  

" Книгата е един уголемен репортаж . Трябваше да гледаме доста филми, да прегледаме тонове документи. Кукучка беше в мислите ни и това – към година. След това усетихме, че толкоз сме изпълнени с Кукучка, че е пристигнало времето да стартираме да пишем ", описа още Дариуш Кортко.

" Всички го познаваме като великия хималаист, покорил Хималайската корона, Каракорум, само че не познаваме неговия персонален свят. Всички си мислят, че той е изкачвал връх след връх, само че това е ставало на доста огромна цена . В живота всяко нещо има цена и тази цена е заплатена от неговото семейство ", уточни Марчин Петрашевски.

 Полските публицисти Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски показаха пред БНР книга за Йежи Кукучка. Снимка: БНР

Двамата публицисти са се почнали и с дневниците на Йежи Кукучка.

" Много искахме да забележим неговите мемоари, неговите дневници , тъй като той доста постоянно е пишел мемоари и бележки. Много искахме да забележим този негов списък. "

Най-големият състезателен противник на Кукучка е бил Райнхолд Меснер.

" Мъжко другарство, уважаваха се един различен. Целият свят знаеше, че те се надпреварват. Имаше миг, в който единствено два върха ги деляха и това даде подтик на Меснер да работи по-бързо. "

През 80-те години, когато са имали най-големи триумфи, полските хималаисти били наричани " ледените воини " , акцентираха създателите на книгата за Йежи Кукучка.

" За Полша това бяха ужасни времена. Периодът след военното състояние, безусловно празни лавици в магазините, нямаше валута за организирането на експедициите, само че тогава тъкмо са най-големите триумфи. Повечето са работели във заводи, били са на щат там . "

Книгата излиза на български език от издателство " Вакон ".

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР