Книгата Балканският свят в епохата на Ком­нините (1081-1185) представлява първото

...
Книгата Балканският свят в епохата на Ком­нините (1081-1185) представлява първото
Коментари Харесай

Балканският свят в епохата на Комнините

Книгата „ Балканският свят в епохата на Ком­нините (1081-1185) " съставлява първото вълну­ващо проучване върху политическата и стопанската история на Балкан­ския полуостров в интервала XI-XII в.

Георги Димов е български медиевист и византолог. Научните му ползи са в региона на средновековната история, изкуство, археология, нумизматика и стопанска система. Работи в Българската академия на науките и е академични препода­вател. Специализирал е в редица балкански и ев­ропейски научни центрове и академии. Завършва компетентност „ Археология " и „ История " в Софий­ския университет „ Св. Климент Охридски ", където през 2014 година пази докторска дисертация.

Книгата „ Балканският свят в епохата на Ком­нините (1081-1185) " съставлява първото вълну­ващо проучване върху политическата и стопанската история на Балкан­ския полуостров в интервала XI-XII в. Написана въз основа на огромен брой писмени и археологически извори, документи, нумизматични и сигилографски свидетелства, проучвания върху климата, географията, храната, облеклото, стопанската система и градския живот, тя има за цел да възвърне жи­вата и пълнокръвна картина на византийско-балканския свят през Средни­те епохи. При това монографията обгръща както политическите събития, по този начин и настъпилите промени и трендове в бита и нравите на средновеков­ното балканско общество.

В нея е прегледана освен политическата исто­рия на Ромейската империя, само че и животът на българите по Долен Дунав, латинското наличие на Балканите и доста други аспекти от славната ера на Комниновата династия (1081-1185). Представени са голям брой нови извори, данни и хипотези, които до момента не са представлявали обект на българската и международната историография. Книгата е предопределена освен за експерти, само че и за фенове и ценители на историческата литература.

Представянето на книгата ще се състои на 20.06.2023г. от 17:00ч. в института за балканистика при Българска академия на науките на ул. „ Московска “ 45

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР