Кметска надпревара в малък град подчертава възхода на крайнодясната германска партия AfD

...
Германският град Нордхаузен е най-известен като мястото на бившия нацистки
Коментари Харесай

Германският град Нордхаузен е най-известен като мястото на бившия нацистки концентрационен лагер Мителбау-Дора

От ЕМИЛИ ШУЛТХАЙС Associated Press, 24 септември 2023 г., 4:17 ч. Изборите може отново да поставят фокуса върху общината от 42 000 души, ако крайнодесен кандидат спечели вота.

Йорг Профет, кандидат от популистката крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" или AfD, е фаворит в неделния балотаж за кмет. По-рано през септември Пророкът спечели 42,1% от гласовете на първия тур на изборите и сега се изправя срещу независимия кандидат Кай Бухман.

Изборите в неделя подчертават последните печалби на национално ниво за AfD и нарастващото влияние, което има върху политическата дискусия в Германия. Това също така поражда загриженост относно нормализирането на крайнодясната реторика на места като Нордхаузен, привличайки критики от оцелелите от Холокоста и тези, които работят за борба с дискриминацията.

„Значението на изборите в Нордхаузен се простира далеч отвъд (нейните) граници,” каза Феликс Клайн, комисар по антисемитизма на германското правителство, пред Funke Media Group. като евроскептична партия през 2013 г. и за първи път влезе в германския Бундестаг през 2017 г. Проучването сега я поставя на второ място в национален мащаб с около 21%, далеч над 10,3%, които спечели на последните федерални избори през 2021 г.

Подкрепата за партията нараства поради редица причини. Неговите политици се хванаха за разочарованието от политиките на германското правителство в областта на климата и енергията, като например плана за замяна на системите за отопление с изкопаеми горива с по-екологични алтернативи.

Нещо повече, рязкото увеличение на броя на търсещите убежище, влизащи в Германия през последните месеци, върна политическото внимание към темата за миграцията, която отдавна е характерна за AfD.

„AfD мобилизира подкрепата си с два страховити наратива, свързани с културната и икономическата модернизация: политиките за миграцията и климата се превръщат в заплаха за културната идентичност и начина на живот на хората“, каза Йоханес Хиле, базиран в Берлин политически консултант, който проследява далечни и крайнодясна реторика в Германия.

Тази стратегия се оказа успешна през последните месеци. В допълнение към увеличаването на подкрепата си в национален мащаб, AfD спечели първите си позиции на изпълнително ниво по-рано това лято: кандидат от AfD беше избран за окръжен администратор в източния град Зонеберг през юни, а през юли партията спечели първото си кметство в града на Raguhn-Jessnitz.

Силата на AfD, особено в Източна Германия, предизвика дискусии сред други партии дали и как да си сътрудничат с нея. Въпреки дългогодишното табу срещу сътрудничеството с крайната десница, дясноцентристките християндемократи в Тюрингия направиха заглавия, когато наскоро приеха ново данъчно законодателство с подкрепата на AfD.

В Тюрингия, провинцията, в която се намира Нордхаузен, AfD е едновременно особено силна и особено радикална. Последните проучвания поставят партията на първо място в Тюрингия, където повечето проучвания имат подкрепата й над 30%.

Бьорн Хоке, лидерът на AfD в Тюрингия, е символичният лице на най-дясната фракция на партията. Германското вътрешно разузнаване постави клона на AfD в Тюрингия под официално наблюдение.

Hoecke поддържа ревизионистични възгледи за нацисткото минало на Германия. През 2018 г. той нарече мемориала на Холокоста в Берлин „паметник на срама“ и призова страната да направи „завой на 180 градуса“ в културата на паметта си.

В резултат на това има особено значение за перспективата за кмет на AfD в град като Нордхаузен, като се има предвид работата, извършена там, за да се запази лагерът Мителбау-Дора като място на паметта и да се възстанови доверието между Оцелели от Холокоста.

„Немислимо е последните оцелели от концентрационните лагери и техните семейства (…) да бъдат посрещнати в Нордхаузен от кмет от ранга на партия, чиято политическа програма се състои от призиви за ксенофобия, расизъм, антисемитизъм, антициганизъм, национализъм и ревизионизъм“, се казва в изявление на международен комитет на оцелелите от Мителбау-Дора и близкия концентрационен лагер Бухенвалд.

С три важни избори на държавно ниво в източната част на Германия на хоризонта през 2024 г., включително в Тюрингия, има нарастващ натиск върху другите политически партии в Германия да се борят с нейния възход.

Печеленето на постове като кметства и увеличаването на подкрепата му на национално ниво помага за нормализиране на AfD в германския политически пейзаж и оказва все по-голям натиск върху партии като CDU да си сътрудничат с него – което според експертите само би укрепило и легитимирало крайнодесните позиции на AfD.

„Огромна стратегическа грешка е да се помогне на AfD да има политическо влияние“, каза Хиле. „Това ще мобилизира още повече техните поддръжници.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР