Кметовете на поповските села Козица и Ковачевец вдигнаха по тревога

...
Кметовете на поповските села Козица и Ковачевец вдигнаха по тревога
Коментари Харесай

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата


Кметовете на поповските села Козица и Ковачевец подвигнаха по паника пожарникарите, с цел да смъкват от гнезда щъркели, за чието положение се разтревожили, откакто птиците стояли обледени и измръзнали. С помощта на елеватор във вторник дежурните екипи са стигнали до гнездата, само че птиците отлетели, описаха кметовете.

В Ковачевец се тормозили за два щъркела в гнездо, само че при избавителната акция те посочили, че са витални. Местните са признателни, че е валял сняг, а не мразовит дъжд, който застрашавал пернатите им съселяни, които пристигнали предходната седмица. „ Сега обикаляме трите гнезда в селото, с цел да ги наглеждаме. Купих дребна безсолна копърка и разпръскваме към стълбовете, с цел да им оказваме помощ да оцелеят. Сутринта имаше по снега следи от щъркелите, значи са намерили храната. Надвечер отново ще им сложим. То и котки и кучета несъмнено ще се почерпят, само че отново ще слагаме ”, сподели кметът Николай Николаев. Около селото имало още гнезда. По нивите преброили над 30 щъркела. Засега не се налагало да ги прибират в къщите, само че локалните били в подготвеност за избавителни интервенции, сподели кметът.

Колегата му в село Козица Хасан Хайрола също е провел наблюдаване над техните пернати посетители. И той викнал пожарната, само че щъркелът, който във вторник давал признаци на измръзване, отлетял при повдигане на стълбата до гнездото. После се завърнал и в този момент от кметството го следят час през час.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР