Кметове на общини настояват при разглеждането на новия Закон за

...
Кметове на общини настояват при разглеждането на новия Закон за
Коментари Харесай

Кметове на общини настояват да отпадне изискването за създаването на 28 ВиК асоциации

Кметове на общини упорстват при разглеждането на новия Закон за водите да отпадне условието за основаването на 28 ВиК асоциации в страната. Механичното уедряване на общините на териториален принцип, без да се регистрират спецификата по места и вложените досега общински средства в бранша, ощетява дребните общини за сметка на регионалните центрове. Има опасения, че се приготвя приватизиране на ВиК бранша, сходно на енергийните сдружения. Кметовете упорстват в новия Закон за водите да получат правото сами да се договарят с страната посредством водния регулатор и сами да вземат решение с кого ще се сдружават.

Кметовете настояват, че моделът на регионални ВиК асоциации на териториален принцип не работи:

" Фактът, че няма нито една ВиК асоциация досега в страната, най-малко на мен не ми е известно, която да е излязла на облага, приказва, че този модел, който се опитваме да прилагаме, е неудачен " - сподели кметът на Панагюрище Никола Белишки .

Другият проблем е, че при с механичното събиране на общините на регионално равнище на никое място не се регистрират направените все още ВиК вложения с общински средства.

Според кметовете последните година-две страната провокира насилствен банкрут на общинските ВиК сдружения, като задачата е общините да бъдат сложени под регионалната ВиК-шапка, без значение кой и по какъв начин ще заплати цената за това, сподели кметът Никола Белишки.

Кметовете са безапелационни, че цената ще платят потребителите, без да имат гаранцията за качеството на услугата. Според тях има обосновано съмнение, че сега тече скрита ВиК национализация за бъдеща приватизация .

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР