Кметът Йорданка Фандъкова отчете мерките за опазване чистотата на въздуха

...
Кметът Йорданка Фандъкова отчете мерките за опазване чистотата на въздуха
Коментари Харесай

София пуска зелен билет и при температурни инверсии

Кметът Йорданка Фандъкова регистрира ограниченията за запазване чистотата на въздуха в София пред Столичния общински съвет и предложи смяна в нормативната уредба, която да разреши на общината да пуска зелен билет при прогнози за температурни инверсии - продължаващо безветрие, ниски температури и ниско атмосферно налягане, а не постфактум както е сега след избран брой дни с високи равнища на фини прахови частици.

" 74 478 столичани са употребявали зеления билет. Анализите демонстрират, че най-малко няколко хиляди души са се отказали от персоналните си коли и са дали своя принос за възстановяване на качеството на въздуха, който всички дишаме. Благодаря на жителите за поддръжката, тъй като колкото и да е малко всяко самостоятелно изпитание на огромния декор, то е голяма крачка към това да работим дружно. За съвсем година механизмът, който разработихме сподели, че се нуждае от смяна. В настоящия му тип той не дава опция за по-бърза и съответна реакция при очевидно утежняване на метеорологичната прогноза. Затова предлагам смяна, която да разреши да вкарваме зелен билет и буферни паркинги при прогноза за продължаващо безветрие, ниски температури и ниско атмосферно налягане, каквито фактори имахме в понеделник и вторник ", сподели Фандъкова по време на съвещанието на СОС, представена от " 24 часа ".

Тя подсети, че общината към този момент има 2 плана, с които да подмени отоплителните съоръжения на 1/3 от 55 000 семейства, които се топлят на дърва и въглища. Освен това по нейно предложение в бюджет 2019 година ще започва пилотна стратегия.

Освен това по нейно предложение в бюджет 2019 година ще започва пилотна стратегия за слагане на филтри на семейства. Ще се направи разбор за кои семейства и квартали тази мярка ще е най-подходяща.

През идната седмица общината ще пусне и специфичен уебсайт за въздуха, както имобилно приложение, което да разреши на жителите да се осведомят елементарно през телефоните си.

" За въздуха има разнообразни политики, само че с политиканстване няма да решим казусът. Партийното джафкане и прекачване на виновност отвращава хората, а не ги приобщава към идеята за чист въздух. Радикалният популизъм с рискови ограничения взривява елементарно и готовността за съпричастност, и действителните шансове за смяна. Оставим ли от този голям проблем да се вадят моментни политически дивиденти жителите ще изгубят, без значение от това кой от нас ще завоюва партийната борба. Затова дано да бъдем виновни ", прикани общинските съветници Фандъкова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР