Кметът Стоянов: Изходът е: Областният управител да оттегли жалбата си,

...
Кметът Стоянов: Изходът е: Областният управител да оттегли жалбата си,
Коментари Харесай

Война между институциите! Хвърлена ръкавица или протегната ръка?! Такса смет сблъска областна управа и общинска администрация-Благоевград!

Кметът Стоянов: Изходът е: Областният шеф да отдръпна жалбата си, с цел да не заплащат по-висока такса благоевградчани! Шушков: Ние не обсъждаме размера на таксата, а нарушаванията в процедурата при направеното предложение, гласувано в ОБС.

Такса боклук за благоевградчани сблъска челно общинска и регионална администрация. Защо благоевградчани заплащат най-ниската такса боклук в страната 1. 1 промила, за какво общината губи милиони и кой е отговорен за създалата се скандална обстановка?! Казусът е комплициран за пояснение, заради спецификата на материята и правната каша, която забъркаха институциите, без да са в положение да обяснят простичко, кой къде е сбъркал и какви последствия ще имат решенията и обжалванията им за жителите, които сега плащатнереално ниска такса 1.1промила.

Такса непроменяна с години,най-ниска в страната, а общината поради обжалванията на регионалните управителие изгубила над 2 000 000 леваи ще продължава да губи, в случай че институциите не се спогодят, загърбвайки политическите боричкания и говорения. Има ли наклонност в отношението на регионална администрация към решения на общински съвет Благоевград , и в частност към управата на община Благоевград, има ли политика в конфликта сред институциите, къде е границата сред морала и законността?!

Хвърлена ръкавица или излаз от създалата се обстановка е предлагането на кмета Илко Стоянов, отправено вчеракъм регионалния шеф Николай Шушков, да отдръпна жалбата сисрещу второто решениена ОБС Благовеград, приел таксата да стане 2. 1 промилаЕто хронологията на развиването на проблема:

По предложение на кмета Илко Стоянов на 17 декември 2021 година Общински съвет гласоподава такса боклук да бъде увеличена от 1. 1 промила на 2. 9 промила. Мотивите на кметската администрация за това нарастване са, че Благоевград заплаща най-ниска такса боклук, която не е променяна с години и е извънредно нереална, на фона на галопиращата инфлация.

Дни по- късно протоколът от това решение е получен в регионална администрация. Получили го в дните преди Коледа, когато хората се готвели да честват, само че все пак юристите на Шушков съумели да спазят 7 дневния период, в който регионална администрация да се произнесе, това твърди губернаторът. В последния работен ден на предходната година регионалният шеф Николай Шушков се произнася и връща решението на ОБС за преразглеждане, с претекстове че има основни нарушавания напроцедурата преди гласувананетов ОБС.

Увеличението не е обществено обсъждано и не е било обществено оповестено, считат юристите на ОА. Срокът, в който общински съвет трябваше да преразгледа решението, върнато от регионалния бе 14 дни. В този интервал следвасмяната на Шушков с Валери Сарандев, заради промяна на ръководството в страната.
Върнатото от Шушковрешение не е преразгледано в границите на 14 дни в ОБС Благоевград. Това стана на сесия на20 януари 2022 година,. Същата дата е и крайният период, в който регионалният шеф може да апелира решението на ОБС в съда.

И Сарандев пуска тъжба в Административен съд Благоевград. Благоевградскиятадминистративен съд, не приема жалбата на Сарандев, заради неспазени условия при подаването и приключва производството по делото. Сарандев не се отхвърля и пускажалба във Върховния съд, откъдето излизат с решение, отменящо решението на благоевградския административен съд. Делото се връща още веднъж в Благоевград и локалният съд за повторно дефинира, че жалбата на Сарандев е неприемлива поради пропуски и нарушавания, този път и Върховен административен съд удостоверява решението на благоевградския съд.

Производството е спряно, ход на делото не е даден всъщност, а има единствено правосъдно определение, според което решението ОБС от 17 декември - таксата да е за 2, 9е законно. На20 януари 2022 година по отношение на зародило напрежение към размера на таксата от 2. 9 промиаОбСизменя решението си от 17 декември и приема нов размер от на таксата- 2. 1 промила. Последва ново обжалване от страна на регионална управаи на това решение, с претекст, че още веднъж има нарушавания на процедурата преди гласоподаване.

Това дело следва да бъде обсъждано във Върховен административен съд, а до тогава такса боклук остава 1. 1 промила.
След цялото това прекачване на проблема по съдилищата и растящите загуби за община Благоевград през вчерашния ден на конференция кметът Илко Стоянов моли регионалният шеф да отдръпна жалбата си и да бъде признато такса боклук да остане 2. 1 промила.

Ако сагата продължи в съдилищата, до момента в който вървят обжалванията благоевградчани ще заплащат ниска такса от 1. 1 промила, общината ще продължи да губи, само че в края на сагата ще бъдезадъжително да се извърши правосъдно решение, постановило таксата да бъде 2. 9 промила.

" Призовавам регионалния шеф да се абстрахира от политическите си пристрастия, да загърбим егото си и да намерим общ език в интерес на жителите на Благоевград. Ако той отдръпна жалбата, ще влезе в действие решението на Общински съвет за 2, 1 промила, в противоположен случай ще сме принудени да осъществим разпореждането на Върховния съд и да използван размер от 2, 9 промила, какъвто не желае никой “, сподели Илко Стоянов. Той заяви още, че с писмо още през днешния ден ще изиска от губернатора да накаже лицата, виновни за целия развой и сътворената правна каша.

„ Ако не го направи и отговорните лица не понесат лична отговорност, ще приема, че дейностите са били умишлени за бойкот на работата на общината. В резултат на двете обжалвания бюджетът ни за сметоизвозване завърши още през август и сме принудени да го вършим за сметка на други пера, като да вземем за пример погашение на сумите за стимулиране на раждаемостта на майките с право на тази помощ.

Това, че общината е постоянна финансово, се дължи главно на направените промени, една от които бе обособяване в две предприятия на „ Чистота “ и „ Озеленяване “, които записаха съществени икономии по този метод “, изясни градоначалникът.
Т. е всяка размотаване сред институциите и съда ще навреди на жителите, в случай че не се спогодят община и регионална администрацияи не заровят томахавките, това изясни през вчерашния ден градоначалникът, който съобщи, че е дал излаз от създалата се обстановка, подобен че да не бъде в ущърб на жителите и на община Благоевград изаключи, че в случай че регионалният шеф не отдръпна жалбата си щедойде време, в което някой ще би трябвало да понесе отговорност за породените загуби от няколко милиона лв.. Не е изключено и прокуратурата да се намеси поради породените вреди на общината, кагегоричен е Илко Стоянов.

Областният шеф отговори на апела на градоначалника, свиквайки незабавна конференция нощес, на която стана ясно, че няма да отдръпна жалбата си и, че благоевградчани ще продължат да заплащат такса 1. 1 промила.

Загърбвали регионалният решение на съда, според което няма нарушавания в процедурата преди гласуването на предложение за такса боклук и се приема тя да остане2. 9 промила, или ще продължи да апелира. Действие,коетосъздаде казус, чужд в работата на общинска администрация - размерът на таксата да не е заложен в общинския бюджет.

Според регионалния шеф Николай Шушков регионална администрация не разисква размера на таксата, а процедурата при гласуването, идокато вървят правосъдните каузи жителите ще заплащат 1. 1 промила.

Таксата ще бъде избрана от ОБС, който да реши дали има влезнало решениеот Върховен административен съд за 2. 9 промила или ще одобряват такса от 1. 1 промила., твърди регионалният шеф. Изниква въпросътза каква преценка става въпрос и за какво се подлага на коментар иобсъжданесъдебно решение.?!

И до момента в който институциите враждуват резултатът е над 2 000 000 загуба за община Благоевград и такса от 1. 1 промила, оценена иот губернатора като извънредно нереална...
Война на политики ли е протичащото се сред община Благоевград и Областна администрация? Тенденциозно ли е отношението на регионална администрация към община Благоевград и нейния кмет? Вярно ли е, че всички значими решения за общината се връщат от регионалния шеф и не е ли това съзнателно поставянена кол в работата на общинска администрация?! Тези въпроси зададохме на регионалния Н. Шушков, който отговори:

Нищо персонално към кмета, почитам го надълбоко, само че има закони, които сме длъжни да спазим. Няма никаква наклонност, скърбя, че използваме медиите за връзка посред ни, а не организираме градивен разговор, по този начин както работи администрацията с другите кметове. Не е правилно, че връщаме съвсем всичкиважни решения наобщинска администрация, в противен случай, има общини с по 40 върнати решения, съобщи Николай Шушков., който дефинира дейностите си за верни.

" Не считам, че е морално да разисквам дейностите на предшественика ми Валери Сарандев, сподели Шушков на ексклузивен брифинг, предизвикан от изказването на кмета Стоянов.

Какво следва?! Кметът е безапелационен, че в този проблем някой би трябвало да носи отговорност за загубите и вредите на община Благоевград , безапелационен е, че има предумисъл в дейностите на регионална администрация. Не подлага на подозрение и политическата злост, която изпитва губернатора към него и администрацията, която той управлява. Съдът един път към този момент сподели кой е прав в разногласието!

Прие, че общината няма пропуски при гласуването на новите параметри на таксата . Защо би трябвало да се чака ново решение, да се губи време и пари, при изискване, че изходът още веднъж ще е същият, за какво регионалният не отдръпна жалбата си?!, това попита през вчерашния ден кметът Стоянов, който ни увери, че не хвърля ръкавица, а подава ръка за съглашение, в интерес на Благоевград и общината. Не е ли време губернатор и кмет да си свидлив ръцете в името на положителното на Благоевград и неговите поданици?!

Ако това не се случи -виновни ще има, отговорни пред закона и морала. И виновниците имат имена! Казусът не е завършил, очаквайте кой какво ще направи оттук насетне.

Петя Колева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР