Кметът Стефан Радев покани на среща в Общината представители на

...
Кметът Стефан Радев покани на среща в Общината представители на
Коментари Харесай

Кметът Стефан Радев обсъди предизвикателствата за хората с увреждания с представители на съюзните организации в Сливен

Кметът Стефан Радев предложения на среща в Общината представители на Сдружение на общинска организация на инвалидите-Сливен, Сдружение „ Онкологично заболели и другари “- Сливен и Организация на Военноинвалидите-Сливен.

В рамките на диалозите сливенският градоначалник бе осведомен с настоящи въпроси и постоянно срещани провокации в всекидневието на хората в неравностойно състояние. Сред поставените проблеми бяха цените на билетите за градския превоз и на картите за пътешестване на хората с увреждания, входните такси за коли в гробищния парк, както и броят на специфичните паркоместа на коли, пренасящи или ръководени от лица с физически увреждания.

„ Наясно сме с провокациите, с които се сблъскват всекидневно хората от уязвимите групи и имам вяра, че би трябвало да настояваме за по-засилена държавна поддръжка, а не да се опитваме да заместваме функционалностите й, което е непостижимо за общините “, съобщи кметът Радев. По отношение на цените на билетите и картите той уточни, че единствената опция, е да се субсидират цените на картите. Относно картите за публичния, превоз на хората с увреждания, кметът акцентира, че за тяхното поевтиняване, Общината не получава държавна отплата, а за пенсионерите – тя е минимална, като значимата разлика се покрива от бюджета на Общината. Цената на постоянната карта за всички линии е 90 лева, а на картата за хората с увреждания – 30 лева, като разликата също се покрива от общинския бюджет

Във връзка с въпроса за специфичните паркоместа в обсега на Синя зона, той пое ангажимент да се работи в тази посока, като броят им ще бъде повишен.

В рамките на срещата беше разисквана и идната смяна в Наредбата за изискванията и реда за даване на средства за компенсиране на доходи от използване на цени за пътнически транспорт на избрани категории пасажери. В тази връзка кметът Стефан Радев увери представителите на съюзните организации, че Общината ще поддържа включването им в Наредбата, тъй че те да бъдат обезщетени от държавния бюджет, ползвайки понижения за пътуванията.

Участниците в диалозите показаха подготвеност за по-чести и дейни контакти в търсене на съответни и дълготрайни решения. На срещата участваха още ръководителят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, отрасловите зам-кметове– Румен Иванов и Пепа Чиликова, специалисти и шефове на общински сдружения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР