Кметът на Варна Благомир Коцев явно предприема чистка на кадри

...
Кметът на Варна Благомир Коцев явно предприема чистка на кадри
Коментари Харесай

Коцев се набута в опасни води: Почна чистка на топ кадри на ГЕРБ в община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев очевидно подхваща чистка на фрагменти на ГЕРБ в миг, когато ППДБ очевидно изтърва властта, а партията на Борисов овладява институциите.

Пет месеца след последните локални избори кметът на Варна Благомир Коцев освободи седем общински шефове – на административни дирекции и общински предприятия, единствено за броени дни, съобщи OFFnews.bg.

Четирима от тях – дейно, а останалите – сега, в който се върнат от болнични или отпуск.

В листата са шефовете на няколко основни дирекции. Сред тях най-известна е Лилия Христова - на „ Образование и юношески действия ", чийто наследник Павел Христов е неизменим народен представител от 2013 година в общо седем Народни събрания.

С поста си се разделя и шефът на дирекция „ Екология и запазване на околната среда " Тодор Колев, който стана известен, откакто санкции цивилен деятели, които стачкуваха с торби отпадък в разгара на лятото на 2022-ра година, когато контейнерите за боклук в цялата община преливаха всекидневно макар милионите за непорочност на Варна.

По-късно и петимата санкционирани осъдиха Община Варна в лицето на администрацията на към този момент някогашния кмет Иван Портних.

Директорката на локалната дирекция „ Култура и духовно развиване " Антония Йовчева също е със заповед за освобождение, както и Петко Бойновски - шеф на „ Общинска благосъстоятелност, стопанска система и икономически действия ", която е призвана да следи за това по какъв начин се развиват общинските предприятия, само че и тези, в които администрацията има минотарен дял – като тогавашната окръжна болница „ Св. Анна ".

В края на март стана ясно, че лечебното заведение е в тежко финансово положение, а в община Варна са проспали обстановката с години и даже са атакували избора на нов ръб на шефовете на незабавната болница на цяла Варненска област през есента на 2021 година и той към момента не може да влезе в управническите си функционалности и да се опита да стабилизира " Св. Анна ". 

С поста си се разделя и дългогодишният началник на финансовата дирекция Стефка Господинова.

Освободени са също и шефовете на общинските предприятия „ Инвестиционна политика " Звездин Стоилков и „ Спорт Варна ".

В коментар на измененията Благомир Коцев сподели:

„ Гражданите, които наблюдават публичните процеси, познават тези хора добре. Те отговаряха за голяма част от активността на общината, включваща множеството просветителни институции, културни мероприятия и спортни уреди в града, поддържането на градската среда, правенето на всеки един план за всеки тип инфраструктура, а също и финансите на Общината.

Мотивите за тяхното освобождение са свързани най-много с потребността от нова сила в ръководството на града. Няма да укривам, че някои от тях са и прекомерно ангажирани в партията си, което не е част от разбирането ми за развиването на Варна. Или пък за заемането на сходни експертни постове ".

За всички длъжности следва да бъдат оповестени състезания за избор на нови управителни фрагменти. Те включват отбрана на идея за стратегическо ръководство и следващо изявление.

От ноември 2023 година до момента община Варна е провела състезания за шефове на три структури, чиито ръководители бяха освободени от служба при встъпване на новия кметски екип. Конкурсите са за шефове на дирекциите „ Европейски и национални оперативни стратегии ", „ Инженерна инфраструктура и благоустрояване " и „ Финанси и бюджет ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР