Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести
Коментари Харесай

Фандъкова ще поиска държавата да премести Паметника на Съветската армия в музей

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще изиска страната да реалокира паметника на руската войска и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху различен подобаващ държавен терен отвън центъра на столицата, оповестява OFFnews.bg.
Това ново решение на СОС поддържаха след многолюден спор общинарите от комисията по просвета от ГЕРБ-СДС и " Демократична България " (ДБ). Димитър Антов от " Патриоти за София " се въздържа, а Калоян Паргов разгласи, че представителите на Българска социалистическа партия напущат съвещанието. 

Според проекторешението регионалният шеф на София би трябвало да предприеме всички нужни дейности, с цел да се извърши преместването, а основният проектант Здравко Здравков да провежда провеждането на конкурс за план за изменение на настоящия проект за регулация и застрояване и план на обстоен паркоустройствен проект на Княжеската градина. 
Докато преместването стане факт, ще бъде поставена информационна табела в региона на ПСА, на която да бъде указано, че монументът „ Паметник на Съветската войска “ символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната. Подробният текст на публичната осведомителна табела следва да бъде направен взаимно от Катедра „ Нова и модерна история “ към Историческия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Института за исторически проучвания на Българската академия на науките и координиран с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на британски език. 
Разходите по направата, монтажа и поддържането на публичната осведомителна табела ще бъде за сметка на общинския бюджет, написа още в проекторешението.  

Паметникът на руската войска е кух и рисков, той не е войнишки, не е и боен, стана ясно на съвещанието на комисията с ръководител Малина Едрева, което прегледа отчет на " Демократична България ", импортиран още през 2020 година.  
Паметникът на руската войска не е монумент, а пропагандно оборудване в центъра на София, акцентира съветничката Марта Георгиева (ДБ). Монументът не може да бъде интегриран в околната среда, разгласи арх. Борислав Игнатов. Княжеската градина е била детско царство, напомни той и предложи мястото да бъде върнато на децата. Колежката му Грети Стефанова акцентира, че окупаторите от паметника са същите, които в този момент избиват дами и деца в Украйна. 
45 години нашите татковци и майки гласоподаваха за комунизма, политическият ни хайлайф се кланяше на Съветския съюз, този монумент е знак на нашата угодливост, на нашия позор - дано стои там. Не ни вкарвайте във вашия филм, желаете да мобилизирате електората си, вкарвате този монумент преди избори, разяснява Димитър Антов от групата " Патриоти за София ".  
Да пазим паметника на позора и да споделяме на народа си - в центъра на София, вие сте срам, сервилни сте, е празна теза, не води до национално самочувствие, арх. Игнатов. 
Кой би държал на стената си у дома портрета на килъра на своя татко, цитира Марта Георгиева Панфилов. 
Българският народ не е угодничав, говорете и за тази част от народа ни, която беше избита без съд и присъда, съобщи Борислав Бориславов от Съюз на демократичните сили. 
Представителите на Българска социалистическа партия няма да участваме в гласуването на този отчет, съобщи Калоян Паргов от Българска социалистическа партия. Паметникът не е общинска благосъстоятелност, не знам какво решаваме през днешния ден. Войната на паметниците ще спре ли войната в Украйна, попита риторично той. 
Това оборудване е построено през 1954 година не е обвързвано с Втората международна война, а с пропагандата за да бъде сплескан българския дух, сподели Грети Стефанова. Нека отиде в музея, никой не желае да го унищожова, акцентира тя. 
Виждам добър знак, че Българска социалистическа партия ще замълчи по тази тематика, разяснява арх. Игантов. Продължаваме да събираме подписи, отговори Паргов и напусна съвещанието на комисията. 
Не наскърбявам българския народ, че е угодничав, а че сервилната част от него взима връх. И сега сме в подобен интервал, другото е " Макдоналдс говорене ", разгласи Антов. 
Областният шеф разпореди ремонт, само че единствено на плочите извън. Докато беше министър на културата Велислав Минеков ми сподели, че не е правено проучване на металната част, а в действителност стоманената структура, която Минеков мислел, че е вътре, липсва, изясни кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков. 
 
 
07 Март 202337607 Март 202327207 Март 202336307 Март 202311107 Март 2023116107 Март 20231113Коментариnan07 Март 2023 12:06ч.
Фандъкова, прави тротоари улици. не се занимавай с нео-либерални поръчки. софия наподобява на бордей.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати рукола Z07 Март 2023 12:10ч.
Тез предизборни нелепости стават все по-абсурдни... паметникът не може да се пипне, до момента в който народът не се произнесе за него, по кое време ще е референдумът?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023145828 Фев 2023104204 Март 2023105903 Март 20232304
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР