Кметът на София Йорданка Фандъкова даде началото на нова гаранционна

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова даде началото на нова гаранционна
Коментари Харесай

Столична община и Банка ДСК обявиха Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде началото на нова гаранционна скица за подкрепяне на предприемаческата интензивност в София - Програмата за финансиране на новаторски започващи предприятия - Програмата ФИСП. Схемата за финансова поддръжка се осъществя от Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия (ОГФМСП) към Столична община, като първата банка-партньор е Банка ДСК.

Днес ( 21 май) Йорданка Фандъкова и Председателят на УС и Главен изпълнителен шеф на Банка ДСК Виолина Маринова показаха Програмата ФИСП, която е ориентирана към улеснение на достъпа на започващи новаторски предприятия до финансов запас за реализация и развиване на техните бизнес планове. В осъществяване на Програмата, Общинският гаранционен фонд ще издава гаранции по заеми, отпуснати за финансиране на новаторски предприемачески хрумвания, въз основата на подписаното през днешния ден Рамково съглашение за партньорство сред ОГФМСП и Банка ДСК.

Специализираната гаранционна скица на ОГФМСП е с акцент върху главните тематични цели на Иновационната тактика за умна специализация на София, в това число информатика и ИКТ, както и нови технологии в изобретателните и рекреативни промишлености.

Програмата дава преимущество, при равни други условия, на плановете на дами бизнесмени със приключена образователно-квалификационна степен „ Бакалавър " и на лица до 35 година и над 50 година, на планове със обществен и екологичен резултат от реализацията на предприемаческата новаторска концепция, както и на такива, които разкриват нови работни места за безработни.

Според изискванията на гаранционната скица Фондът ще споделя с банката-кредитор част от кредитния риск, като обезпечава до 50% от главницата на заема и е до оптимален размер 30 хиляди лева, без значение от сумата на предоставения заем. Максималният гаранционен портфейл или сумата, в границите на която ОГФМСП ще издава гаранции по Програмата, е 600 хиляди лева до края на 2018 година При нараснал интерес към този финансов инструмент и ако избраният предел на гаранционния портфейл се окаже непълен, той може да бъде повишен за посрещане на потребностите от финансиране на новаторски планове в столицата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР