Кметът на София Васил Терзиев изпрати писма до министъра на

...
Кметът на София Васил Терзиев изпрати писма до министъра на
Коментари Харесай

Терзиев загрижен за три сгради, част от културното наследство на София

Кметът на София Васил Терзиев изпрати писма до министъра на културата и шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) за преразглеждане на мненията за три здания в центъра на столицата, които са част от културното завещание на града . Това съобщи той в своя фейсбук профил.

По думите му постройките са застрашени да изгубят своята културно-историческа стойност и изцяло да изчезнат заради капиталови планове, предвиждащи тяхното надстрояване, продължение или изцяло срутване.

Първата постройка се намира на ул. " Любен Каравелов " 34. Тя е издигната през 1941 година и е един от присъщите мостри на архитектурата в жанр " рационализъм ", непокътнати в София. Сградата е била благосъстоятелност на видния български правист, държавник, историк и журналист проф. доктор Константин Кацаров. Заявените капиталови планове трансформират параметрите на постройката, стила и културно-историческата й стойност.

Втората постройка е на ул. " Мизия " 9. В нея е живял известният художник и учител проф. Симеон Велков. Отрицателни мнения към този момент са дадени и от кмета на регион " Средец " и Български народен комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

Третата постройка е на ул. " Стара планина " 9 и е част от избраната в Закона за културното завещание охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна полезност " Учебна постройка, някогашна Първа мъжка гимназия ".

Според Терзиев тези здания могат да бъдат възобновени в достоверния си тип и да се употребяват. София няма по какъв начин да има бъдеще, в случай че не се грижи за историческите си полезности като част от недвижимото културно завещание, акцентира той.
 Реставрират хотел
Реставрират хотел " Париж " в София

Сградата е част от културното завещание на столицата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР