Кметът на Ракитово Костадин Холянов ще бъде отстранен от поста

...
Кметът на Ракитово Костадин Холянов ще бъде отстранен от поста
Коментари Харесай

ВАС: Кметът на Ракитово ще бъде отстранен заради злоупотреби и конфликт на интереси |

Кметът на Ракитово Костадин Холянов ще бъде отхвърлен от поста поради злоупотреби и спор на ползи, реши дефинитивно Върховният административен съд.

Холянов, който бе кмет за два мандата от 2015 година - 2019 година и 2019 година – 2023 година, стана обект на инспекция на Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров през 2020 година

В хода на, че някогашен служащ на сина на кмета, е притежател на сдружение, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на „ Хол – Лес “ ЕООД, благосъстоятелност отново на същия наследник. Той разполага и с пълномощие да тегли безкрайно средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък заплащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата.

С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов бе наложена санкция от 10 000 лева, като в интерес на страната бе отнета и сумата от 37 157 лева – материална полза, осъществена от неговия наследник. Независимо от производството за спор на ползи, по отношение на кмета бяха подхванати и дейности от дирекция „ Противодействие на корупцията “, вследствие на които комисията одобри решение за оперативно взаимоотношение с прокуратурата.

През април т.г. Административният съд в Пазарджик наложи отстраняването на Холянов от кметския пост, което Върховен административен съд удостовери дефинитивно.

След общините Стрелча и Септември това е третият отхвърлен кмет в област Пазарджик.  като кмет на Стрелча, тъй като към датата на полагане на клетва, т. е. към началния миг на пораждане на мандата, е бил едноличен притежател на капитала и шеф на " Българска асоциация по белот " ЕООД. Той бе сменен от Георги Павлов, само че.

В Септември пък завоюва Веска Рачева, брачна половинка на отстранения кмет , откакто Върховен административен съд постанови Общинската изборна комисия да приключи предварително мандата му поради потвърден спор на ползи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР