Кметът на Пловдив е широко скроен човек, а очите му

...
Кметът на Пловдив е широко скроен човек, а очите му
Коментари Харесай

Ако няма материал, да си внесем кмет от Лондон

Кметът на Пловдив е необятно скроен човек, а очите му - отворени за хубавите работи по света. Любопитен е и бързо схваща, в случай че се съди по бизнес начинанията на семейството му, които и той все някак е обсъждал с роднините си. Само тази година Иван Тотев обиколи два пъти екватора в екскурзии и командировки (дай боже всекиму подобен дълъг отпуск и добра заплата, с цел да си заплаща пътешествията). Чудя се, до момента в който изследва по какъв начин там се влага в хотели, офиси, туризъм, образуване на семинари, образования и други инициативи, за какво градоначалникът не почерпи малко опит и в социална изгода. Например да обследва по какъв начин движи делата си кметът на Лондон. Тамошната община е една от най-печелившите стопански структури на Острова и върти десетки милиарди годишно. Как става това ли? По три метода - пази собствеността си и печели от нея, сама прави бизнес с главните услуги за милионите туристи и не стопира да влага. Така всяка година община Лондон придобива нови жилища, обновява автопарка в градския превоз и предлага все по-качествени услуги за локалните хора и гостите на мегаполиса. В резултат парите в бюджета стигат за всичко, че и остават. А общината сама поддържа улиците, строи нови паркове и пътища, чисти града и го развива.

Да, Пловдив не е Лондон и Иван Тотев не е Борис Джонсън или Садик Хан. Но до момента в който пътува, нашият човек все можеше да се отърка о съумелите. И да удари десетка с няколко управнически решения, с които да остане в историята. Изброяваме единствено няколко благоприятни условия и резултата, който могат да имат за развиването на града.

1. Не продаваме голи терени, а подготвени жилища

Ефект за 30 млн.

Вместо да продава терените си, както стремително го прави в последно време, общината да играе на имотния пазара като естествен икономически индивид, търсейки вложителите на правилото на компенсацията.

За да онагледим концепцията, ще използваме случая с нашумелия в последно време билдинг в Лаута, който подвигат депутатският брат Станимир Ташков и негови сътрудници. Общината е продала въпросния парцел от близо 4 дка за 220 000 лв., или на цената на 2 дребни жилището. Позволила е високо строителство, а вложителите подвигат цели 8 етажа, без да броим приземния. Ако в трите крила има приблизително по 3 жилището на етаж, това прави към 72 жилища (или офиси и т.н.). При състояние че вместо да го продава, общината бе дала терена на съответния бизнесмен против обезщетение, би получила минимум 20 жилището на пазарна стойност сред 2 и 2,5 млн. лв.. Това даже по кръчмарския способ прави 10-12 пъти повече от парите от тези, за които е продаден парцелът.

Търсенето на вложители на правилото на компенсацията ще даде опция на администрацията да умножи и много оскъдния в последно време общински жилищен фонд. От една страна, това ще разреши да извършва по-ефективно обществената си функционалност, като настанява в жилищата извънредно нуждаещите се (не своите) хора. От друга, ще печели доста повече, като продава подготвени жилища, а не голи терени. Община Лондон влага в сграден фонд от десетилетия и сега е най-големият хазяин на Острова, като към този момент има повече недвижима собственост от кралицата.

При настоящия ритъм на търговия с общински парцели смяната в тактиката би нараснала приходите от продажби и наеми годишно с към 30 млн.

2. Отново в бизнеса с публичния превоз

Очакван резултат - 6 млн.

Пловдив е единственият огромен град в България, в който публичният превоз е напълно частен. В годините на най-активно асимилиране на европейски средства този факт не ни разреши да аплайваме по съответните стратегии, с които да възобновим автопарка и да повишим качеството на услугата. Ако локалната власт имаше кураж и копнеж, от дълго време можеше да придобие назад от синдика на „ Градски превоз “ парцелите на банкрутиралото сдружение, в което общината въпреки всичко има миниатюрен дял. С по 2-3 милиона годишно пък биха могли да се купуват по десетина съвременни рейса, което прави 40 за един мандат. С пари от Европа пък можеха да се доставят още толкоз и общината да се пребори за един порядъчен пазарен дял от към 30%. Мисията е изцяло допустима, тъй като и сега администрацията прави немалки разноски за публичния превоз. Всяка година тя заплаща към 5 млн. лв. на частните превозвачи за субсидиране на губещите линии. Ако имаше общинска компания, този разход за хазната би бил доста по-малък. Освен това въпросното сдружение щеше да взе участие и в разпределението на държавната дотация от към 5,5 млн. лева, които частните компании всяка година си разделят за евтиното пътешестване на пенсионери, възпитаници, военни и така нататък

По сметки на специалистите от сходна активност общината може да получи финансов резултат сред 6 и 8 млн. годишно.

Чисти на чисто и печели, спестявайки

Ефект - 8-10 млн.

Укрепнала финансово, общината може да поеме цялото разчистване на града. В момента Оперативна програма „ Чистота “ дава отговор единствено за регион „ Южен “, а за останалите 5 от бюджета всяка година се заплащат десетки милиони на частна компания. В тази връзка общината сама би могла да почиства и дъждоприемните шахти, от което също би икономисала много пари. Същото би се случило и с бизнеса с превозването и депонирането на боклуци от медицинските действия, който сякаш трябваше да поеме общинският инсинератор. По груби сметки всичко това би икономисало или донесло като финансов резултат в локалната хазна сред 8 и 10 млн. лв., сметнати на база междинната доходност в комуналния бизнес.

4. Край с парите, които изтичат в асфалта

Ефект - 2 млн.

Уличните поправки. Преди време в общината имаше звено, което се занимаваше с сходна активност. С малко опитни и работливи хора и неголеми вложения в малогабаритна техника, подобаваща за дребните улици, локалната власт сама може да се заеме с кърпенето, от което би икономисала годишно близо 2 млн. лв.. Освен това работата би била доста по-качествена, а звеното ще работи бързо и с приоритет в най-компрометираните сектори. Ще се икономисва време от публични поръчки, обжалвания и така нататък, тъй като при дупките в асфалта всяко закъснение води до по-големи разноски.

5. Добри мениджъри за комерсиалните действия

Ефект - 5 млн. лв..

Оперативна програма „ Градини и паркове “ разполага с прелестен разсадник и положителни експерти. В този смисъл би могло да стане главен състезател на пазара за цветя, фиданки и украса. Печеливши търговски сдружения общината може да има още в туризма, производството и търговията с продукти със символиката на града, опазването на здравето и така нататък При положително ръководство те сигурно биха донесли чиста облага от 5-6 милиона годишно.

Ако някой си мисли, че си е изгубил времето, с цел да чете някаква нова химера за идеалния град, бърка. Сметките са правилни, само че с цел да станат действителни, се желае едно просто нещо - в общината да има работливи и мислещи хора, които да отделят повече от времето и силите си за това, за което в действителност са определени или назначени. Тогава цифрата в графата „ лични доходи “ в бюджета на Пловдив ще нарасне доста. Тя и в този момент пораства годишно, само че само на гърба на жителите и бизнеса с най-лесния за властта инструмент - повдигане на налози и такси, повишаването на административните услуги и синята зона, която на всичко от горната страна се уголемява непрестанно.

Това можеше да е напълно друго, в случай че хората от локалната администрация действаха като в личните си или фамилни компании. Тогава всичко в града щеше да върви без спънки, а той в действителност да се развива поради напъните и гения на локалната власт, а освен по стичане на събитията. Защото с стопанската система е като със свлачището и дамата - тръгнат ли веднъж, прекъсване няма. Ако на локален терен не се появи някой мераклия със познания и опит, който да раздвижи нещата, има друга алтернатива - вместо да вършим избори следващата година, да си поканим за кмет някой умел админ от Лондон. Задължително обаче би трябвало да проверим авансово да не е някой с тукашни корени, та да излезе граблив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР