Кметът на Одеса Генадий Труханов заяви, че през нощта градът

...
Кметът на Одеса Генадий Труханов заяви, че през нощта градът
Коментари Харесай

Чудовищен взрив в Одеса. Кметът: Това бе най-мащабната руска атака от началото на войната

Кметът на Одеса Генадий Труханов съобщи, че през нощта градът е претърпял най-масовия удар от началото на съветската военна намеса в Украйна.

" Не помним подобен мащаб на офанзивата “, написа той на страницата си във Фейсбук.

 

В резултат на нападението са нанесени повреди на жилищни здания, има избити прозорци. По предварителна информация няма убити. На потърпевшите, измежду които и 9-годишно момче, е оказана цялата нужна здравна помощ

По-рано оперативното командване на въоръжените сили на Украйна " Юг " заяви за вреди на индустриално дружество и пристанищна инфраструктура в Одеса.

Шефката на координционния пресцентър силите на защитата Юг Наталия Гуменюк съобщи, че съветските сили са употребявали нова тактичност. Ударите са били нанесени с по едно и също време изстрелване на ракети от друг вид, дронове-убийци, употребявани са стратегическа авиация и ракети с морско базиране, в това число от залива на Севастопол.

На 18 юли също беше обявено за детонации в града. Министерството на защитата на Руската федерация заяви за нанасяне на всеобщ ответен удар поради гърмежите на Кримския мост с високоточно оръжие по военни обекти в региона на Одеса и Николаев, където хипотетично се приготвят офанзиви благодарение на безпилотни катери, както и на мястото на производството им в корабостроителница в региона на Одеса.

Снощи е оповестена въздушна паника в Одеска област и още девет области на Украйна. Според украински медии поредност от детонации са избухнали по-специално в Одеса и Черноморск, Одеска област.

 

Най-малко седем души бяха ранени, откакто Русия нападна тази нощ пристанище и сериозна инфраструктура в Южна Украйна, заяви украинското оперативно командване " Юг ", представено от организация Укринформ.

" През миналата нощ врагът нападна Южна Украйна с мощни удари с ракети и дронове камикадзе ", заяви командването и добави, че украинската противовъздушна защита е свалила всичките 12 ракети " Калибър ", изстреляни от Севастополския залив.

Също през нощта " Русия употребява брегова ракетна система във краткотрайно окупирания Крим, с цел да нападна Одеса с ракети " Оникс ", а стратегически бомбардировачи са изстреляли ракети Х-59 и Х-22 ". Едновременно с ракетната офанзива Русия изстреля против Южна Украйна дронове " Шахед-136 ".

Ракета Х-59 е била свалена, когато е достигнала крайбрежието и е паднала в жилищен регион на Одеса и е издълбала огромен кратер, а няколко здания са понесли вреди от ударната вълна. Има трима ранени цивилни.

Ракети " Оникс " и Х-22 са били ориентирани против пристанището и сериозна инфраструктура. Врагът улучи зърнен и петролен терминал, повреждайки складове и товарно-разтоварно съоръжение. Възникна пожар, а способените служби бяха задействани, с цел да обезвреждат последствията. Засега няма информация за жертви и ранени.

" В Одеска област беше улучен индустриален обект, където беше ранен граждански чиновник. Бяха изумени и два склада на две разнообразни места – единият с тютюн, а другият с фойерверки, добави оперативното командване " Юг ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР