Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев участва в работна

...
Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев участва в работна
Коментари Харесай

Бизнес и власт във Велинград искат съдействие срещу добива на волфрам

Кметът на община Велинград доктор Костадин Коев взе участие в работна среща с министъра на туризма Зарица Динкова, депутати от Пазарджишка област и представители на туристическия отрасъл. На нея бяха разисквани тематики, свързани с развиването на района като туристическа дестинация. Основен акцент бе терзанието на общинското управление, обществото и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, обвързвано с възобновеното капиталово желание за създаване на мина в региона, опциите за поддръжка на теснолинейката като атракция, вероятността локалните аграрни производители да оферират тяхната екологична продукция в хотелите и заведенията за хранене в региона, както и възстановяване на положението на пътната мрежа.

Д-р Коев съобщи, че на този стадий най- притеснителния и злободневен въпрос за велинградчани е мината, и изиска институционална поддръжка от страна на Министерството и персонално от министър Динкова, за недопускане на рудодобив в района и стопиране на капиталовото желание за създаване на мина в региона на Грънчарица.

“По тематиката с настояването за рудодобив в региона на Велинград постоянно сме били единни и съм уверен, че ще бъдем, тъй като и аз като кмет, и обществото, и бизнесът в района не желаеме тази мина. Това е посоката – всички дружно да работим, с цел да си запазим града и природата. Ние желаеме да развиваме биоземеделие, екотуризъм, СПА и балнео туризъм, а не рудодобив. Това е нашият капацитет. Това е вярната посока за развиването на Велинград и района. Използвам, че е тук министъра на туризма, с цел да желая нейната поддръжка. Всички ние чакаме и формалната Ви позиция – ПРОТИВ капиталовото желание ”, безапелационен бе доктор Коев.

Министър Динкова се ангажира на идващото съвещание на Министерски съвет да сложи тематиката пред министрите на енергетиката и на Околната среда и сподели, че Велинград би трябвало да продължи да се развива като туристическа дестинация, а не като център за рудодобив.

Председателят на Сдружение на хотелиери и ресторантьори “Велинград и Западни Родопи ” Златко Златанов бе безапелационен, че всички браншови организации в туризма също ще излязат с публични и безапелационни позиции против настояването за рудодобив в района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР