Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви за Сутрешен

...
Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви за Сутрешен
Коментари Харесай

Кметът на Сливо поле: До момента само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов съобщи за " Сутрешен блок " на Българска национална телевизия, че до този миг в района единствено Бръшлен е обиден от болестта африканска чума по свинете. Започват мероприятия по загробване на животните от комплекса " Бръшлен ".

Създадена е организация и е несъмнено място, където ще се загробват животните. Спазват се всички вероятни технологии, за отбрана на популацията и секване разпространяването на чумата.

В 11-те обитаеми места на община Сливо поле към този миг няма домашни животни, увери кметът.

Според заместител - регионалният шеф на Русе Свилен Иванов след епизоотичната комисия е станало ясно, че най-вероятната причина за разпространяването на болестта е човешка неточност. Затова се приканва да се съблюдават прецизно рекомендациите на БАБХ. Фуражът на частните стопани би трябвало да престоява 60 дни преди да бъде употребен. В общините това ще докара до анулация на мероприятия, с цел да се избегне събирането на доста хора и разнасянето на болест от индивида като преносител. Трябва да се внимава доста с достъпа до горите, тъй като при дивите прасета е неконтролируемо разнасянето на болест. Препоръчва се да не се разхождат хората в горите.

В региона има и вододайна зона и хората се тормозят от загробването на животните. Според кмета на Сливо поле обаче вододайната зона няма да бъде наранена, тъй като по пътя към Дунав няма да се загробва.

 Еврокомисар: Има заплаха България да загуби бранш Еврокомисар: Има заплаха България да загуби бранш "свиневъдство "
В изявление за БНР, еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че има заплаха България да загуби бранш...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР