Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов представи управленската си

...
Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов представи управленската си
Коментари Харесай

Кметът д-р Валентин Христов представи Програмата за управление на Община Плевен за мандат 2023-2027 г.

Кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов показа управническата си стратегия за мандат 2023-2027 година на днешното съвещание на Общинския съвет. Документът бе включен катотретаточка в дневния ред на съветниците.

„ Настоящата Програма е направена в сходство с условията на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и обгръща мандата за ръководство 2023-2027 г.Тя съдържа главните цели, цели, действия, периодите за осъществяване и предстоящите резултати.Това е динамичен документ и може да бъде допълван или променян във времето “, съобщи пред съветницитед-р Христов. Преди днешното съвещание Програмата е представенаина съвещания на непрекъснатите комисии, предоставена е и на всеки един от съветниците.

Стратегическите цели за мандата са: Подобряване нажизненатасреда в градовете и селата, обезпечени с качествени обществени услуги и положително управление; Качествена промянавуправлението на Общината и интензивно включване на гражданите; Икономически напредък, локално предприемачество, външни вложения и дейна връзка сред обучение и бизнес.

ПРИОРИТЕТНИ ОБЛАСТИ И ОБХВАТ

Приоритет 1:Зелена и налична

Първата мярка в тази тенденция е възстановяване положението на инфраструктуратаза градска мобилностс цел възстановяване на транспортната съгласуваност в общината. Предвидените действия за това са в две посоки:

-Направление „ Изграждане/обновяване/реконструкция на транспортната инфраструктура “със заложениследните планове: Реконструкция на кръстовище бул. „ Христо Ботев “и ул. „ Генералл-тАтанас Стефанов " ; Реализиране на трети стадий на ул. „ Ген. Столетов " ; Изграждане на улица в жк „ Дружба ", продължение на ул. „ Климент Охридски " ; Основен ремонт на ул. „ Васил Левски " от пл. „ Стефан Стамболов " до ул. „ Полк. инж. Цветан Лазаров " ; Проектиране продължение на бул. „ Европа “(ул. „ Николай Хайтов " );Рехабилитация и реорганизация на общинска пътна и улична мрежа в общинския център и дребните обитаеми места.

-Направление „ Развитие на устойчивата градска подвижност “със заложени следните действия: Разработване на План за устойчива градска мобилност;Подобряване положението на улична и тротоарна мрежа, паркинги,велоалеи, рехабилитация и ново улично осветяване, отклоняване на трафика от градския център, обезпечаване на досегаемост за хора с увреждания, модернизиране на пешеходната зона, понижаване на нездравословните излъчвания,внедряване на интелигентни транспортни системи, цялостна замяна на мобилния състав с екологосъобразен градски превоз, създаване на зарядни станции, включително за МПС.

Втора съществена мяркав тази тенденция еобновяване на съществуващите и основаване на нови обществени пространства с последна цел възстановяване на градската среда.Предвидените действия тук са:Инвестиции в инфраструктура за спорт и отдих/Изграждане на скейтборд площадка (района на чешма „ Балаклия “);Енергийно възобновяване на многофункционална спортна зала „ Спартак " ;Основен ремонт на спортни площадки за мятане на диск и чук, площадки за мятане на копие и др.;Изграждане площадки застрийтфитнес и др.;Ремонт на спортна зала по борба;Изграждане на нова мултифункционална спортна зала в Плевен;Проектиране и създаване на лекоатлетическа база/ и развиване на зелена инфраструктура /Облагородяване на междублокови пространства;Изграждане/обновяване на детски площадки в обитаемоте места;Създаване на обстоен обществен електронен указател на зелената система с кадастър паедроразмернатадървесна растителност;Изграждане на зелена инфраструктура за намаляванена вторичноторазпрашаванев градска среда, включително изродяване на поливни системи;Изгражданена подслон за трайно развъждане на безстопанствени животни.

Мярка3предвижда ефикасна грижа за природата, енергийната успеваемост и устойчивото развиване на общинатас принос за намаляване на изменението на климата.Дейностите в тази връзка са:Въвеждане на ограничения за енергийна ефективност;Проекти за енергийна успеваемост на административни обществени сгради;Проекти за енергийна успеваемост намногофамилнижилищни сгради;Устойчиво ръководство на отпадъците;Изграждане на втора клетка на депото за събиране на битови отпадъци;Ефективно оползотворяване на битови боклуци.

Приоритет 2:Иновативна и обективна

В тази част на Програмата за ръководство като първа мярка е посоченореконструиране на материално-техническата база на детските заведения и училищатас цел възстановяване наобразователната среда.Планираните действия са:Изграждане на нова постройка за ОУ „ Валери Петров " ;Инвестиции за обезпечаване на енергийна успеваемост, налична среда, здравни, професионални и STEM кабинети;Подобряване на материално техническата база на центровете за поддръжка на личностното развитие;Цифрова промяна на учебното образование;Разработване и въвеждане на стратегии за здравословно хранене в детските градини;Стимулиране на развиването на надарените деца на Плевен;Прилагане на политики за обгръщане и включване на децатавсистемата на образованието;Мерки за предварителна защита на отпадането от учебно заведение.

Втората мяркав този приоритет е работа в посока обезпечаване на равни благоприятни условия за другите обществени групи за поддръжка. Посочените действия са:Сътрудничествои партньорствос Медицинскияуниверситет;Финансова поддръжка за лица с тежки здравословни проблеми;Финансова поддръжка на двойки, фамилии и лица с репродуктивни проблеми;Взаимодействие със спортните клубове и неправителствени организации, ангажиранис разпространение на спорта, здравословен и деен метод на живот;Разширяване на обсега на Домашен обществен патронаж;Осигуряване на услуги за предварителна защита за деца в риск и техните семейства;Оптимизиране на обществените услуги, възстановяване на достъпа до тях и качеството им;Подкрепа за обществено слабите и хората в неравностойно състояние.

Мярка3е консолидиране на културата с туризма посредством запазване и запазване на материалното и нематериално културно завещание, модернизиране на знакови обекти за общината,промотиранеи разпространяване на новаторски форми на показване накултурно наличие.Целта е устойчивото развиване на туризма.

Приоритет 3:Активна и интегрирана

Задачата е реализиране на резистентен стопански растежи развиване на бизнеса.Дейностите, посочени в тази част на документа, включват:Създаване на Консултативенсъветза икономическо развиване на общината;Изграждане на индустриални зони/паркове;Реконструкция/рехабилитация и рационализация на довеждаща инфраструктура в съществуващите индустриални зони;Привличане на нови вложения и вложители.

Ще се работи в посока на дейно административно управлениечрез внедряване на модерни технологии, цялостна цифровизация на административните услуги,разширяване обсега на електронните услуги, предоставяни на жителите и бизнеса, и други

Изброените цели и меркиимат за целнадграждане на към този момент съществуващите даденостии основаване на по-добри условия заживот вобщина Плевен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР