Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова заедно със служители на

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова заедно със служители на
Коментари Харесай

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави участниците в отбелязването на 85 години от превръщането на дома на Левски в музей

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова дружно със чиновници на РИМ Ловеч взеха присъединяване в отбелязването на 85 години от превръщането на възобновения роден дом на Апостола в Карлово в къща музей. Научните конференции се организираха в Национален музей " Васил Левски " в Карлово на 18 и 19 ноември 2022 год., заяви уеб сайтът на Община Ловеч.
 
Специално послание към участниците през втория ден направи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която е и ръководител на Ловешкия комитет " Васил Левски ". Дългогодишните нейни контакти с карловския музей още от времето като шеф на учебно заведение в Ловеч дават опция тя да има взор към развиването на музея и партньорството ни с РИМ - Ловеч и да поддържа общите начинания.

Двете съществени тематики на конференциите бяха - " Нови документи и нови проучвания за български възрожденци и техните музеи " и " Движимите културни полезности в просветителните стратегии на къщи музеи на български възрожденци ".
 
В първия ден на националната научна конференция бяха показани два урока онлайн по просветителната стратегия " Аз изучавам в музей " Васил Левски " – с възпитаници от СУ " Васил Левски " и ОУ " Св. Св. Кирил и Методий ". В рамките на тематиката за движимите културни полезности с водещ доктор Аксиния Бутева се включиха с презентации музейни експерти от Къща музей " Иван Вазов " - Сопот, музея в Трявна, НМО - Габрово, НМ " Васил Левски " и НЛМ.

В следобедните часове конференцията продължи с тематиката за новите документи  с водещ проф. Пламен Митев, а в полемиките се включиха участници и посетители. Бяха показани и новоизлезлите книги на проф. Орлин Събев " Документи за Георги Раковски в Османските архиви " и на проф. Вера Бонева " Иларион Макариополски ".

Приветствия сервираха кметът на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов, зам.- ръководителят на Фондация " Васил Левски " Стойо Карагенски, а приветствени адреси получихме от министъра на културата проф. Велислав Минеков, Сдружение " Български музеи " и от редица музеи.

По време на конференцията представихме книга втора от поредицата ни " Нови документи и проучвания ". Тя е със заглавие " Васил Левски, четническите акции и комитетското дело 1867-1873 година " Изданието включва материалите от научната конференция на същата тематика, извършена в Карлово на 18 февруари 2022 година Представените документи, проучвания и дискусионни въпроси са свързани с четническата тактичност в годините преди, по време и след дейната активност на Апостола по създаване на ВРО.
 
Вниманието на създателите е ориентирано към четническите акции през 1867-1868 година, замислени и осъществени от разнообразни емигрантски кръгове, както и към еволюцията в разбиранията на Левски за потребление на четите в битката за Освобождение.
 
Някои текстове са ориентирани в по-общ проект към четническата тактичност и Васил Левски – това са създатели като проф. Пламен Митев, доцент Тодор Радев, проф. Вера Бонева, проф. Пламен Павлов, доцент Антоанета Кирилова, Теодор Тончев от РИМ – Ловеч.
 
Други текстове показват съответни измерения на тематиката в районен проект и обособени възрожденски дейци /доц. Светла Атанасова, Светлана Мухова, доктор Милена Андреева, доктор Иван Иванов, доктор Веселина Антонова, Денис Иванов, Веселина Антонова, Ани Саргавакян/.

Най-новите документи, включени в сборника, са откритите от Виктор Комбов в масивите на Османския списък в Истанбул материали за четата на Димитър Топалов – Войняговеца. Четата е минала в Българско през 1867 година редом с четата на Панайот Хитов и стигнала до Карлово, Войнягово и на запад до Софийско. Разпитите на хванатите четници на разнообразни правосъдни инстанции са преведени от проф. Орлин Събев. Те хвърлят светлина и върху дейностите на другарите на Апостола в Карлово Христо Пулев и Иван Тюрмето за застраховане на четата с боеприпаси. Анализ на тези документи предлага Дора Чаушева.

Научен редактор е проф. Пламен Митев. Сборникът е осъществен от Издателство " Златен дракон ". През втория ден на националната конференция своите проучвания показаха сътрудниците от ИМ – Карлово, с отчет за Иван Грозев, НМ " Христо Ботев " за книжовното завещание на Ботьо Петков, съхранено в музея, от Пирдоп, Перущица, Трявна.
 
Теодор Тончев от Ловеч срещна аудиторията с незнайни сведения за персоналното оръжие (сабя и кама) на Васил Левски, а Надежда Петрова от НМ " Васил Левски " с нови документи за Ганьо Маджереца и фамилията му.

Ръководители на конференцията в частта " Нови документи и нови проучвания за български възрожденци и техните музеи " бяха проф. Пламен Митев от СУ и проф. Вера Бонева от ИНИБИТ.
Участници и посетители на конференцията - ръководители на комитети " Васил Левски " от разнообразни селища, посетиха къщата на Иван Грозев до паметника на Левски в Карлово и разгледаха фото-документалната галерия в нея.

Дискусиите и диалозите сред сътрудници от разнообразни музеи, обмяната на опит и отзиви, доведоха и до нови хрумвания. Това е изключително потребно защото през идната 2023 година се навършват 150 години от гибелта на Апостола.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР