Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати днес поздравителен адрес

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати днес поздравителен адрес
Коментари Харесай

Първият български космонавт празнува рожден ден днес

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати през днешния ден приветствен адрес до Георги Иванов, първият български космонавт и почетен жител на Ловеч, във връзка неговия рожден ден на 2 юли. В него се споделя:

" От мое име и от името на управлението на Община Ловеч най-сърдечно Ви приветствам във връзка Вашия рожден ден. Приемете нашите обятия от родния град, където всички пазят топъл спомен за Вашия полет в Космоса на борда на " Съюз-33 “ на 10 април 1979 година

Този полет Ви подреди измежду паметните имена на поредност други славни наши съграждани, посветили сили и гений за издигане престижа освен на Ловеч, само че и на цялата българска нация. Такива славни моменти не се не помнят! Затова постоянно ще сте " Добре пристигнал! “ в родния край, където всички са радостни да Ви посрещнат. “

Генерал-лейтенант Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 година, в фамилията на Иван и Анастасия Какалови. Родната му къща се намира в кв. " Вароша “. Учи в Средно смесено учебно заведение " Тодор Кирков “ Ловеч (1958). Завършва Военното учебно заведение в Долна митрополия (1964 г.) със компетентност инженер-летец и подготовка водач, първи клас. Служи в Българска народна армия като водач, старши водач, пълководец на звено и пълководец на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен претендент на физическите науки през 1984 година Негов теоретичен началник е Димитър Мишев.

Георги Иванов е депутат в Седмото велико национално заседание (1990 – 1991 г.). На 10 март 2004 година е почетен с висше военно звание генерал-лейтенант и награден с медал " Стара планина “ първа степен с мечове за изключителния му принос за развиването на галактическите проучвания и във връзка 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса. Георги Иванов е създател на книгите " Полети “ (1981) и " Време за полети “ (1987). Званието " Почетен жител на Ловеч “ е от 29 април 1979 година за полета с галактическия транспортен съд " Съюз 33 “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР