Кметът на община Кресна Николай Георгиев и неговият екип осъдиха

...
Кметът на община Кресна Николай Георгиев и неговият екип осъдиха
Коментари Харесай

Кметът на Кресна осъди фирма за необосновани финансови претенции

Кметът на община Кресна Николай Георгиев и неговият екип осъдиха компания, която имала голословни финансови искания към общината и претендирала за заплащания в размер на  452 119,27 лева като сумата надвишава 15 % от общинския бюджет за година.

„ За мен това бе опит да се източи хазната, опитът на „Интер Бетон Комерс“ ЕООД (бивша Едноличен търговец „Аделина Стил – 99 – Искра Георгиева“), с шеф Васил Кузманов Георгиев бе да сложи на колене градоначалника още при встъпването му в служба, само че  завърши с цялостно крушение и компанията е наказана от Арбитражния съд при Българската Търговско-Промишлена Палата (БТПП) да заплати без право на обжалване и разноските по воденото дело в размер на 16 050,00 лв., разяснява кметът Николай Георгиев.

Дни откакто става кмет Георгиев, на 11.12.2015 година, господин Георгиев получава от Едноличен търговец „Аделина Стил – 99 – Искра Георгиева“ молба за удостоверение на отговорности по контракт за новация  между компанията и община Кресна, в който общината се е задължила да погаси с нова дата отговорности към  Едноличен търговец „Аделина Стил – 99 – Искра Георгиева“ по контракт с предмет „Изграждане на канализация, тръбопровод и благоустрояване на улици – „Струма“, „Даме Груев“ и „Малашевска“ от 09.01.2009 година Финансовата рекламация на компанията от с. Долна Градешница е убийствена и на процедура слага кмета на колене,съобщава общината.

Не са  представени оригинали на контракта за новация и приемо-предавателния протокол към него, а единствено техни ксерокопия.

След като се среща със наличието на предявените искания от ксерокопията, новият кмет разпорежда неотложно обстойна инспекция на обстоятелствата и събитията.

Оказва се, че в община Кресна няма оригинали на показаните ксерокопия на контракт за новации и приемо-предавателен протокол, нито такива са били завеждани по надлежния ред в деловодството.

Няма автограф на основния счетоводител, а само подписът на някогашния кмет Кръстев.

Също по този начин няма контракти за новации от 2012 година, нито предявени фактури от Едноличен търговец „ Аделина жанр – 99 – Искра Георгиева“ за осъществени строителни работи.

Въз основа на тези обстоятелства и на съображение съществуващата еднопосочно възбрана за изменение на подписан контракт по Закон за обществените поръчки, в това число в съществуващата тогава Наредба за дребни публични поръчки, кметът Георгиев сезира всички контролни органи, в това число прокуратурата и отхвърля да заплаща.

Така се стига до дълга правосъдна процедура, която съвършва със съвещание от 3.01.2018 година на Арбитражния съд при БТПП, който дефинитивно отхвърля желае за сумата 452 119,27 лева, представляваща дължима сума по контракт за новация от 22.11.2012 година, ведно със законната рента за веселба върху претендираната сума и осъжда „Интер Бетон Комерс“ ЕООД (бивша Едноличен търговец „Аделина Стил – 99 – Искра Георгиева“) с шеф Васил Георгиев да заплати на община Кресна разноските по цялото произвеждане. Решението на Арбитражния съд е оконачателно и наложително за страните.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР