Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов изпрати официално писмо до

...
Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов изпрати официално писмо до
Коментари Харесай

Нов удар срещу режисьора на филма за Ботев

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов изпрати публично писмо до ръководителя на Народното събрание – Вежди Рашидов и министъра на културата – Велислав Минеков. В него той насочва своето предложение да предизвикват основаването на Национален ръб за запазване на историческата памет /НБОИП/, който да има ангажимент и пълномощия да утвърждава или отхвърля всяка продукция, интерпретираща облици на национални герои, която кандидатства за обществено финансиране.

Това предложение е подбудено от неотдавна излъчения по Българската национална телевизия филм " Ботев “ с режисьор Максим Генчев и провокираната от него вълна от отвращение в карловската общност.

Уважаеми господин Председател,

Уважаеми господин Министър,

Като употребявам случая да Ви поздравя по случай 13 януари – Деня на българското кино, бих желал да привлека Вашето внимание към следния въпрос.

Както знаете, преди десетина дни по Българската национална телевизия бе излъчен игралният филм " Ботев “ на режисьора Максим Генчев. След излъчването цялото обществено пространство – обществени мрежи, малките екрани, профилирани издания за изкуство и просвета и други - беше залято с рецензии към продукцията. Кинокритици, общественици и елементарни жители оспориха изрично художествените качества на кино лентата, като някои даже го охарактеризираха като окарикатуряване и подигравка с паметта на поета – бунтовник. Г-н Максим Генчев е режисьор и на кино лентата " Дякон Левски “ /2015/, който също не беше добре признат от рецензията и обществеността. За мен и моите съграждани – жителите на община Карлово – Левски и Ботев са освен това от национални герои. Левски и Ботев са родом от нашата община, измежду нас още живеят техни потомци. Освен татковци на Отечеството, Левски и Ботев са наши роднини по кръв. Затова карловци сме изключително чувствителни към своеволните тълкования на облиците им в художествени творби от всевъзможен тип и жанр.

Излъчването на кино лентата " Ботев “ провокира вълна от отвращение в карловската общност. Мнозинството изрично отхвърля лентата и я намира за пошла и безвкусна. Аз не се ангажирам да правя оценка художествените качества на кино лентата, само че се причислявам към съгражданите си, които считат, че е неприемливо продукция с сходна естетическа стойност да получава обществено финансиране. Един слаб филм за Ботев не е просто креативен неуспех, а нападение против българската национална идеология. Нелепо е това нападение да бъде финансирано с парите на данъкоплатците.

Воден от горните съображения си разрешавам да Ви предложа да предизвиквате основаването на Национален ръб за запазване на историческата памет /НБОИП/. Бордът ще има ангажимент и пълномощия да утвърждава или отхвърля всяка продукция, интерпретираща облици на национални герои, която кандидатства за обществено финансиране. Така ще бъде обезпечена непоклатимост на държавната политика в региона на националната теория. Българската страна ще има инструмент, който да подсигурява, че художествената продукция, която финансира, дава отговор на високите стандарти на българския народен блян.

Като се надявам да погледнете съществено на моето предложение и съм разполагаем да обсъдим детайлностите.

С почитание:

Д-р Емил Кабаиванов

Кмет на община Карлово
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР