След некропола в Созопол откриха и манастир от 11-и век

...
След некропола в Созопол откриха и манастир от 11-и век
Коментари Харесай

След некропола в Созопол откриха и манастир от 11-и век на мястото на бъдещата автогара

След некропола в Созопол откриха и манастир от 11-и век на мястото на бъдещата автогара, заяви Българска национална телевизия. Специалистите слязоха на повече от 6 метра дълбочина и ровът би трябвало да се укрепи, преди да продължат надолу.

От манастира е изследван подробност, който обгръща постройка, състояща се от три пространства от северното крило на манастира. Предполага се, че е съществувал доникъде на 13-и век. След втората четвърт на 12-и век към манастира се образува огромен християнски некропол, който продължава до втората половина на 13-и век.

Сред находките в манастира, които са в ями, защото в тези християнски паметни центрове съдовете, които се употребяват, не може да напущат свещеното пространство, са канделабри от 12-и - началото на 13-и век. Изключително е богата находката от белоглинени керамични съдове с подглазурна декорация, в това число и локални, които имат особено излъскване и вълнообразна украса, която дава опция за доста тъкмо датиране. То се удостоверява и от монетните находки. Монетите са скифати – извити монети от времето на царуването на Комнините. Намерени са също няколко кръста-реликварии, кръст с орнаменти от полускъпоценни камъни, както и обеци. Това е необичайност, защото в християнските погребения от този интервал рядко се срещат гробни блага.

В края на 13-и век манастирът и църквата са унищожени от пожар. За това свидетелстват както пластовете от въглени, по този начин и обгорелите фрески. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати съвсем в целия размер на църквата, в това число и в пространството на притвора. Находката от фрески е доста забавна и богата. Разкрити са елементи от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, по този начин и елементи от молебствия. Тези находки подлежат на реституция, след която ще стане ясно кои са тези светци.

След унищожаването на църквата, върху нея е построен път. Това, съгласно шефа на музея в Созопол Димитър Недев е доста необичайно събитие, тъй като свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Той ще предложи улицата да се резервира и да се експонира в бъдещата автогара.

Във втория интервал от съществуването на църквата тя евентуално се е употребила главно за погребения. Вижда се спиране на солидния ѝ дувар (широк към 90 см) от север и от юг, а гробовете към нея са един в различен. До момента са проучени над 120 погребения, а в случай че се преброят и препогребванията, стават над 160.

Църквата е построена върху по-ранно християнско или византийско некрополно пространство. От него са разкрити два гроба, така наречен цистови, което значи гробници. Едното заравяне е на дете. Там също има ями, в които се откриват огромни количества керамика. Находките удостоверяват резултатите от предходни изследвания, че под ранно християнския некропол ще бъде документиран и изследван римски некропол. Почти на едно равнище с него се откриват и елинистични гробове от 3-ти до началото на 1-ви век пр.Хр.

Сега следва на мястото на археологическия обект да дойде комисия от Министерството на културата. Разкопките ще продължат през есента. Те се реализират със съдействието и помощта на Община Созопол.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР