Кметът на неотдавна освободеният украински град Буча обвини руските войски,

...
Кметът на неотдавна освободеният украински град Буча обвини руските войски,
Коментари Харесай

Клането в Буча и почеркът на чеченските бойци

Кметът на наскоро освободеният украински град Буча упрекна съветските войски, че съзнателно са избивали цивилни по време на траялата месец окупация - изказвания, които съветското министерство на защитата отхвърля.

Анатолий Федорук сподели на екип на Ройтерс две тела със завързан бял плат към ръцете. Това по думите му е почеркът на бойците от Чечения - република в Южна Русия, която изпрати бойци в Украйна в поддръжка на съветските сили.

Министерството на защитата на Русия назова през вчерашния ден " провокация " фотосите, които се твърди, че демонстрират осъществени от съветските сили закононарушения.

" Всяка война има някакви правила за отношение към цивилните. Руснаците демонстрираха, че съзнателно убиват цивилни ", сподели Федорук.

Според него над 300 поданици на града ас били убити.

Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери истинността на изказванията му.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел упрекна Русия за зверствата, осъществени в киевското предградие Буча, съобщи ДПА.

" Шокиран съм от ужасяващите фотоси на зверствата, осъществени от съветската войска в освободената Киевска област ", написа той в " Туитър ".

Белгийският политик даде обещание Европейски Съюз да помогне за събиране на доказателства, тъй че отговорните да бъдат изправени пред интернационалните съдилища. Той сподели още, че блокът на 27-те ще наложи още наказания на Русия.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова потресаващи фотосите на убити цивилни в Буча, съобщи Ройтерс. Украинските управляващи обявиха, че са разкрили телата на 410 цивилни към Киев след изтеглянето на съветските войски.

" Трябва да се понесе отговорност ", сподели той в изявление за Си Ен Ен. " Но мисля, че най-важното нещо е да не останем безмълвни за това. Не можем да приемем това нещо за обикновено. Това е действителността за ставащото всеки ден, до момента в който жестокостите на Русия против Украйна не престават ", добави Блинкън.

Той обаче отклони въпрос дали Съединени американски щати считат, че съветските сили са направили геноцид.

Русия изиска среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради " ненавистните провокации ", осъществени съгласно нея от Украйна в град Буча, съобщи Франс прес.

" След ненавистните провокации на украинските радикали в Буча, Русия изиска среща на Съвета за сигурност в понеделник, 4 април ", написа в " Туитър " заместник-постоянният представител на страната в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски.

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна през вчерашния ден Русия в убийства и изтезания, откакто в град Буча в Киевска област бяха открити стотици трупове на цивилни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР